Suudi Arabistan’dan hacılara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Suudi Arabistan, büyük Müslüman hac ziyaretinde onlarca kişinin sıcaklığa bağlı olarak öldüğü Mekke'de aşırı sıcaklar konusunda uyarıda bulundu.

Dünyanın en büyük dini buluşmalarından biri olan bu yıllık Hac ziyareti, Suudi Arabistan'da bu yıl da özellikle sıcak bir yaz mevsimine denk geldi. 

Sağlık Bakanlığı'na göre büyük hac ziyaretinin sonunda sadece pazar günü 2.700'den fazla "sıcak bitkinliği" vakası kaydedildi.

Devlet televizyon kanalı El-Ehbariye'ye göre Sağlık Bakanlığı, "Haccın başlangıcından bu yana en yüksek sıcaklıklar bugün kutsal mekanlarda kaydediliyor ve 49 dereceye kadar ulaşıyor ve Allah’ın misafirlerine kendilerini güneşe maruz bırakmamalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Suudi hava durumu servisi ise X üzerinde paylaştığı bilgide Mekke'de sıcaklığın 51.8 dereceye ulaştığını bildirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada 14 Ürdünlü hacının "aşırı sıcak dalgası nedeniyle güneş çarpması sonucu" öldüğünü ve 17 kişinin de "kayıp" olduğunu bildirmişti. 

Tahran, ölüm nedenini belirtmeksizin beş İranlı hacının öldüğünü bildirirken, Dakar da üç Senegalli hacının öldüğünü açıkladı.

El-Ehbariye'nin aktardığı bir açıklamada Suudi Sağlık Bakanlığı, "Önlem almak önemlidir ve hacılar gerekmedikçe en sıcak saatlerde dışarı çıkmamalı ya da şemsiye kullanmalıdır" dedi.

Bakanlık, "Önümüzdeki günler için sağlık talimatlarımız açık ve basit: şemsiye taşımak, düzenli olarak su içmek ve güneşe maruz kalmaktan kaçınmak" diye ekledi.

Suudi yetkililere göre bu yıl hacca 1,6 milyonu yurtdışından olmak üzere yaklaşık 1,8 milyon hacı adayı katıldı.