Suudi Arabistan’da nüfusun çoğunluğu aşırı kilolu

Suudi Krallığı’nda nüfusun yüzde 59’u aşırı kilolu veya obezlik sorunu yaşıyor. 

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Suudi Arabistan nüfusunun yüzde 59’u aşırı kilolu ya da obez. 

El Yevm gazetesi birinci sayfadan verdiği bu verilere göre okul öncesi çocukların yüzde 6'sı (3 ila 6 yaş arası) ve okul çağındaki çocukları ile ergen yaştaki çocukların yüzde 9'dan fazlası aşırı kilo sorunundan etkileniyor. 

Gazete, bu rakamları yeni bir vücut kitle indeksi ölçeğinin yürürlüğe girmesi vesilesiyle yayınladı. Bu durum, bazı tıbbi bakımın geri ödenmesi için temmuz ayından itibaren sosyal güvenlik tarafından dikkate alınacak.  

Arab News de geçen kasım ayında, Suudi Arabistan dünyadaki en yüksek obez yetişkin ve çocuk oranlarından birine sahip olduğuna dikkat çekmişti. 

Suudi gazetesi, bu halk sağlığı sorununun maliyetini yılda 19 milyar dolar olarak değerlendirmişti. 

Bu miktarın Suudi gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2,4'üne tekabül ettiğini belirten gazeteye göre, "sorunu çözmek için hiçbir şey yapılmazsa bu rakamın 2060'a kadar patlayabilir” ve böylece sağlık sorunu maliyeti yılda gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 4,1’ine ulaşabilir.  

Körfez petromonarşilerinin çoğu, özellikle “yeme alışkanlıkları, uyku alışkanlıkları” ve fiziksel egzersiz eksikliği nedeniyle benzer durumlar yaşıyor.