Suudi Arabistan’a bir füze saldırısı daha

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonunun sözcüsü Turki el Maliki, Husi isyancılarının Suudi Arabistan’a bir füze atışı daha yaptığını açıkladı.

Koalisyon sözcüsü El Maliki, Yemen’den atılan füzenin Suudi Arabistan’ın güneyindeki Jazan kenti üzerinde önlendiğini belirtti. Sözcüye göre havada imha edilen füze parçaları, Jazan mahallelerine düştü ancak yaralanan olmadı.

Yemen’de Husilere bağlı El Masira televizyonu, Jazan’daki Kral Faysal askeri üssüne yönelik füze atışı yapıldığını duyurmuştu. Albay Maliki, füzenin sivil alanlara yönelik olduğunu iddia ederken, kınarken Husilere “askeri destek sunan” İran’a da tepki gösterdi.

Pazartesi günü de atılan bir füzenin çöllük alana düştüğünü belirten Maliki, bir haftada altı füze atıldığı bilgisini verdi. Bunlardan ikisinin başkent Riyad’a doğru atıldığı belirtildi.

Maliki’ye göre, Husiler bu silahı kullandığından beri Suudi Aranistan’a yönelik 138 balistik füze attı.

Yemen’de Ağustos 2014’den bu yana savaş var. Başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin elinde bulunuyor. Mart 2015’de Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafından Husiler ve onları destekleyen İran var, diğer yanında uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi güçleri ve Suudi öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu aç ve yoksul. Kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. BM’ye göre 10 bin dolayında kişi öldü, 53 bini aşkın kişi yaralandı.