Suriye Dışişleri Bakanı: Türkiye’nin asıl amacı ne?

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türk devletinin Suriye’de El Nusra çetelerini desteklediğine işaret etti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Pekin’de bir araya geldi.

Her iki yönetici ortak bir basın toplantısı düzenledi. Muallim, İdlib’deki son çatışmalara ilişkin konuşurken, “Umarız bizim ordumuz ile Türkiye ordusu savaşmaz. İlkeli duruşumuz bu yönde” diye uyardı.

“Biz teröristlerle savaşıyoruz, özellikle de Suriye toprağı ve ülkemizin parçası olan İdlib’de” diyen Muallim, “Şu an soru şu” dedi ve ekledi: “Türkiye Suriye’de ne yapmak istiyor? Türkiye Suriye topraklarını işgal ediyor ve ülkenin belirli bölgelerinde askeri bir varlığı var. Nusra Cephesi’ni mi koruyorlar? Aralarında Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin de bulunduğu belirli terörist güçleri mi koruyorlar?”

Türk devletinin Suriye’nin bir kısmını işgal ettiğini söyleyen Muallim, “Türkiye konusunda sorulması gereken soru şu, asıl amaçları ne? Biz terörist gruplar ve örgütlerle savaşıyoruz. Tüm dünya, savaştığımız kişilerin terörist olduğuna inanıyor” şeklinde konuştu.

Ankara rejimi, geçen hafta Şam rejiminin İdlib’deki gözlem noktasını bombaladığını ileri sürmüştü. Ancak Rusya, talebin ve koordinatların Türkiye’den geldiğini açıklamıştı. Türk hükümeti, bu açıklamayı reddetmişti.

Muallim ayrıca, Suriye’de “yasadışı bir şekilde bulunan tüm yabancı güçlerin” çıkmasını istedi.