Suriye’de kuşatılan kentlerden sivil tahliyeleri yeniden başladı

Suriye’nin İdlib vilayetinde El Nusra ve diğer çete örgütlerin kuşatması altındaki Fua ve Kafraya kasabalarındaki sivillerin tahliye edilmesi işlemine yeniden başlandığı duyuruldu.

Esad rejimi ve çatıştığı gruplar arasında varılan anlaşma gereği Fua ve Kafraya kasabaları ile rejimin kuşatma altında tuttuğu Şam yakınlarındaki Zabadani, Sergaya ve Cebel Şargi’den sivillerin karşılıklı tahliye edilmesi planlanıyordu.

Ancak Fua ve Kafraya’dan sivilleri Halep’e taşıyan otobüslere yönelik 15 Nisan’da düzenlenen bombalı saldırıda 125’in üzerinde kişi yaşamını yitirmiş ve tahliye işlemleri durdurulmuştu.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada, karşılıklı tahliye işlemleri yeniden başladı. SOHR açıklamasına göre, Fua ve Kafraya’dan dün 3 bin kadar sivil tahliye edildi.

Açıklamada, rejimin kuşatmasındaki  Zabadani, Sergaya ve Cebel Şargi’den ise 300 kadar sivil tahliye edildi.

Rusya ve Katar’ın gözetiminde varılan anlaşma kapsamında Fua ve Kafraya’dan 8 bin, rejimin kuşatmasındaki kentlerden ise 2500 kadar sivilin tahliye edildiği bildiriliyor. Anlaşmaya göre toplam 30 bin kadar sivil çatışma alanlarından çıkarılacak.