Suriye’de askeri havaalanına saldırı

Suriye’nin merkezindeki askeri bir havaalanına saldırı düzenlendi. Suriyeli yetkililere göre İsrail uçakları saldırdı.

Resmi haber ajansı Sana, İsrail uçaklarının T4 havaalanına yönelik yeni bir saldırıda bulunduğunu bildirdi. Askeri bir kaynak, hava savunma sistemlerinin saldırılara yanıt vererek, bazı füzeleri düşürdüğünü söyledi.

Aynı kaynak, hedef alınan yere dört füze düştüğünü ve sadece maddi hasara yol açtığını belirtti.

Saldırının yerel saatle Salı günü 22.00 sıralarında Humus bölgesinde gerçekleştiği bilgisi verildi. İsrail herhangi bir yorumda bulunmadı.

Bu saldırı, ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. ABD, 3 Ocak’ta Bağdat’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmüş, İran da 8 Ocak’ta Irak’ta iki Amerikan üssüne füze saldırısı düzenlemişti.

Suriye’de iç savaşın başladığı 2011’den bu yana İsrail tarafından çok sayıda hava saldırısı gerçekleşti. Saldırılarda sık sık İran ve ittifakı Hizbullah hedef alındı.

AFP’ye konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi müdürü Rami Abdul Rahman’a göre, T4 askeri havaalanında rejim güçleri, İranlı güçler ve Rus askeri danışmanları bulunuyor.

Aynı üs geçmişte de bir çok kez İsrail hava saldırılarının hedefi oldu. 9 Nisan 2018’de T4 hava üssüne yapılan füze atışlarında 7’si İranlı 14 rejim yanlısı savaşçı ölmüştü. İran, Rusya ve Suriye saldırıdan İsrail’i sorumlu tutmuştu.