Sudanlıların yarısından fazlası 'akut gıda güvensizliği' ile karşı karşıya

BM destekli bir rapor Sudan'daki 25,6 milyon insanın yarısından fazlasının Nisan 2023'ten bu yana ülkeyi vuran savaşın bir sonucu olarak "akut gıda güvensizliği" ile karşı karşıya olduğunu gösterdi.

BM kuruluşlarının çalışmalarını dayandırdığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporundaki tahminlere göre, ülke nüfusunun yarısından fazlası “akut gıda güvensizliği” ile karşı karşıya bulunuyor. 

Bu rakam IPC ölçeğindeki en yüksek seviye olan "kıtlık" ile karşı karşıya olan "755.000'den fazla" Sudanlıyı içeriyor.

Ayrıca 8,5 milyondan fazla insan da kıtlıktan önceki son aşama olan "acil" durumda olduğu belirtiliyor. 

Aynı kaynağa göre Darfur (batı), Kordofan (güney-batı), El-Cezire (merkez) ve başkent Hartum ve çevresindeki 14 bölgede "kıtlık riski" var. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Filippo Grandi, Haziran ayı başında Sudan'a insani yardım erişiminin "yetersiz" olduğu ve nüfusun bir kısmının "açlıktan ölme" riski altında bulunduğu uyarısında bulunmuştu.

BM'ye göre, 15 Nisan 2023'te ordunun başındaki General Abdül Fettah el-Burhan ile eski yardımcısı, paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) başındaki General Mohamed Hamdane Daglo arasında patlak veren savaş binlerce insanın hayatına mal oldu ve 9  milyondan fazla insanı yerinden etti.

Her iki savaşan taraf da kasıtlı olarak sivilleri hedef almak, nüfusun yoğun olduğu bölgeleri bombalamak ve insani yardımı engellemekle savaş suçu işlemekle itham ediliyor.