Somali'ye yağmur yağdı ama açlık bitmedi!

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, kuraklığın vurduğu Somali’ye son günlerde düşen yağmurların koşulları biraz rahatlattığını ancak açlık tehdidinin sürdüğünü belirtti.

Bölgedeki birçok ülke gibi Somali, yıkıcı bir kuraklığın etkisi altında bulunuyor. Kuraklık nedeniyle, nüfusun yarısına denk gelen 6.2 milyon kişi kötü beslenme koşullarında yaşıyor.

Nisan ayının ikinci haftasından bu yana yağmurlar yeniden yağmaya başladı. Hemen hemen ülkenin her tarafında yağmur yağdı.

Bu yağışlar çiftçilerin tarlalarını ekmeleri ve hayvanları için ot yetiştirmesini ağlayacak.  Hayvanlar da ağır iklim koşulları nedeniyle açlık yaşıyorlar.

Kızıl Haç Komitesi operasyonlar müdürü Dominik Stillhart, Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlediği basın toplantısında “Yağmur yağışı iyi iyi olsa da, durum bugünden yarında değişmeyecek. Uzun vadede nüfusun yaşam koşullarını iyileştirmek için önemli ihtiyaçlar halen var” dedi.

Stillhart, özellikle 360 bin çocuğun ağır beslenme sorunu yaşadığına dikkat çekerek uluslararası toplumun 6 milyon kişiye yardım etmek için hızlı davranması gerektiğini söyledi.

Ülkeyi bir yandan açlık vururken, diğer yandan 20 bini aşkın kişi kolera hastalığına kapıldı. Yağmurlarla bu durumun daha da ağırlaşması bekleniyor.

Gıda sıkıntısı özellikle İslamcı El Şebab milislerinin işgalindeki bazı bölgelerde, çatışmalarla birlikte daha kötüleşti.

2011’de 260 bin kişinin hayatını kaybettiği açlık krizinin aksine bu kez milislerin, halkın yer değiştirmesini engellemediği ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını kolaylaştırdığı belirtiliyor.