Siber saldırıda 150 ülkede 200 bin kişi 'mağdur' oldu

Avrupa polis işbirliği teşkilatı Europol’ün müdürü Rob Wainwright, Cuma günü düzenlenen siber saldırıda en az 150 ülkeden 200 bin kişinin mağdur olduğunu açıkladı.

Cuma günü düzenlenen kapsamlı siber saldırıda 150 dolayında ülkede özellikle kamu servisleri ve çok uluslu şirketleri hedef alındı.  Dünya genelinde yüzbinlerce bilgisayar siber saldırıya maruz kaldı.  Saldırıdan ulaşım şirketleri, hastaneler ve bakanlıklar da etkilendi.

Bilgisayar korsanlarının siber saldırı için ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) kullandığı güvenlik açığından yararlandığı tahmin ediliyor. Saldırı, dosyalara veya bağlantı adreslerine eklenmiş virüslerle gerçekleştirildi.

“WannaCry” olarak adlandırılan virüs, “WannaDecryptor”, “WanaCrypt0r 2.0” ve “WCry?” gibi isimlerle de tanınıyor. Virüs, kullanıcının iradesi dışında kötü amaçlı bir yazılıma yerleştirilerek saldırıda kullanılıyor. Virüs, kullanıcının verilerini çözdükten sonra, genellikle 300 ila 600 dolar arasında para talep ediyor. Ödeme bitcoins ile de yapılıyor.

Europol’ün müdürü Rob Wainwright, “Saldırı benzeri görülmemiş bir boyutta. Son verilere göre en az 150 ülkede 200 bin kişi mağdur oldu. Çoğu şirketlerden oluşuyor” dedi.  Wainwright, bu mağduriyetin daha da yüksek olabileceğini belirtirken, daha eksiksiz bir bilanço için şirketlerin açılmasını beklemek gerektiğini ifade etti.