Sarkozy etrafında hukuki çember daralıyor

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yasadışı finansman suçlamasıyla gözaltına alınıp serbest bırakılması ardından hukuki süreç hızlandı.

Eski Cumhurbaşkanı hakkında çok sayıda soruşturma var. Le Monde gazetesine göre eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin başka bir davadan dosyası bir ceza mahkemesine gönderildi. Bu dosya, yasadışı telefon dinlemelerini kapsıyor.

Sarkozy, Bettencourt davasında bir yargıç üzerinde etkide bulunmaya çalışmak ve yolsuzlukla suçlanıyor. Eski Cumhurbaşkanı’nın avukatları, Sarkozy’nin mahkeme önüne çıkarılmasına itiraz edecek.

Sarkozy hakkında geçen hafta Libya meselesi nedeniyle dava açıldı. Sarkozy, 2007’de Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını illegal yollarla finanse etmek ve Libya kamu fonlarını kullanmakla suçlanıyor. Fransa ve NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devredilen Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Sarkozy’ye onlarca milyon euro para verdiği ortaya çıkmıştı. Sarkozy suçlamaları reddetse de, adli kontrol altına alındı.

Sarkozy’nin 2012’deki Cumhurbaşkanlığı kampanyası finansmanı da hukuk önüne taşındı. Bu olaya da “Bygmalion” adı verildi. Bygmalion, Sarkozy’nin partisine para yardımı yapan bir şirket.

Fransız adaleti, bu olayda sahte fatura sistemini soruşturuyor. Eski Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki dosyası geçen yıl ceza mahkemesine gönderilmiş ancak karara itiraz edildiği için inceleme devam ediyor.

Sarkozy hakkında başka soruşturmalar da var. Bunlardan biri de Sarkozy döneminde Cumhurbaşkanlığı sarayının istediği kamuoyu anketleri ile ilgili.