Sarı Yelekliler sokakları bırakmıyor

Fransa’da aylardır gündemi işgal eden Sarı Yelekliler, Cumartesi ve Pazar günü yeniden sokaklara çıktı.

Cumartesi günü 14’üncüsü yapılan ulusal çaptaki eylemlere, İçişleri Bakanlığı’na göre ülke genelinde 41.500 kişi katıldı. Paris’te yapılan gösteriye, yine polise göre 5 bin Sarı Yelekli katıldı. Gerçek katılım oranının ise en az iki kat daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Sarı Yelekliler, eylemlerinin üçüncü ayını doldurması vesilesiyle Pazar günü Paris’te bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe resmi verilere göre 2 bin dolayında kişi katıldı.

Sarı Yelekliler, herhangi bir parti veya sendikaya bağlı olmadıklarını belirtirken, yanlarında sendika bayrakları da istemiyor. Fransız medyasına yansıyan haberlere göre eylemcilerden bazıları, bu yürüyüşlerin olmasını sendikaların eylemsizliğine bağlıyor. 38 yaşındaki Parisli Julien Dubois, “Eğer halk sokaklarda ise, bu onların bir şey yapmamasından kaynaklanıyor” diye tepkisini ifade etti.

Çok farklı eğilimlere sahip kesimleri bir araya getiren Sarı Yelekiler, köylüsünden kentlisine, orta sınıftan işsizlere, radikal soldan, aşırı sağa kadar geniş bir yelpazeden oluşuyor. Bazı eylemlerde aşırı sağcı bazı tepkiler de öne çıkarken, hükümet tüm bu fırsatları eylemleri güvensiz hale getirmek için kullanıyor.

EYLEMLERİN AĞIR BİLANÇOSU

Bu eylemler aynı zamanda hükümetin benzeri görülmemiş şiddetine de tanıklık etti. Binlerce kişi yaralandı, binlercesi gözaltına alındı. Bazıları mahkum edildi. Alternatif internet gazetesi Mediapart’ın oluşturduğu panoramaya göre, eylemler sırasında bir kişi hayatını kaybetti, 193 kişi başından yaralandı, 20 kişi kör oldu, 5 kişinin elleri koptu.