'Sağlıksız gıdalar daha fazla vergilendirilmeli'

Fransa’da hazırlanan bir rapora göre, insan sağlığına zarar veren ve tuz, şeker, yağ gibi maddelerin yoğun kullanıldığı endüstriyel gıdaların daha fazla vergilendirilmesiyle tüketilmesi engellenmeli.

Birçok endüstriyel gıdada yüksek düzeyde şeker, tuz ve yağ kullanılması toplum sağlığını olumsuz etkiliyor. Aynı anda besin düzeylerinin düşüklüğü tespit edilen gıdalar da çokça satılıyor.

Fransa Senatosu’nda hazırlanan bir raporda, sağlık açısından sorunlu gıdalara daha fazla vergi getirilmesi öneriliyor. İktidar partisi LREM’den Françoise CArtron ile muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) üyesi Jean-Luc Fichet adlı senatörlerin hazırladığı rapor, ülkedeki et tüketiminin dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

Fabrikalarda hazırlanan hazır yemeklere değinilen raporda, şirketlerin bu gıdalarda daha az şeker, tuz ve yağ kullanmaya zorlanması gerektiği vurgulanıyor.

Raporda ayrıca sodalı içeceklere getirilen benzer vergilerin besin düzeyi düşük olan diğer gıdalar için de getirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Raporda, gıdaların besin düzeylerine göre sınıflandırılarak vergilendirilmesi istenirken, ek vergilerden elde edilecek vergilerin sağlıklı beslenmeye ilişkin araştırmalar ile yoksul ailelere taze meyve ve sebze almaya imkân sağlayacak gıda çekleri için harcanması öneriliyor.

Fransa’da 2012’den bu yana şeker katılan içeceklerden ek vergiler alınıyordu.