Sağın liste başı Weber: Türkiye ile müzakerelere son verilmeli

Mayıs ayının sonlarına doğru öngörülen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Avrupa Halk Partisi’nin liste başı Alman siyasetçi Manfred Weber, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulması gerektiğini söyledi.

AP seçimleri, 23-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Muhafazakar Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) liste başı adayı, Almanya’nın Münster kentindeki seçim kampanyası sırasında konuştu.

Weber, Alman Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin startını verdikleri seçim kampanyası toplantısında "Avrupa'nın nihai sınırları var mı? Uzun vadede Avrupa nereye kadar uzanıyor?" diye sordu.

DW’nin haberine göre Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) üyesi Weber, AB ile Türkiye'nin ilişkilerinde gelinen noktada en çok "dürüstlüğe ihtiyaç duyulduğunu" söyledi.

Weber, "Bu nedenle Türkiye'nin AB'nin üyesi olabileceğine inanmıyorum” derken, şu ifadeleri ekledi: "Ortaklık, dostluk istiyoruz ama Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmamız gerek.”

Weber, Salı günü Atina'da seçim kampanyasını başlatması dolayısıyla yaptığı bir konuşmada da Türkiye'nin "hiçbir zaman AB üyesi olamayacağını" ifade etmişti.

Weber, Mayıs ayındaki seçimlerle birlikte Jean-Claude Juncker'den boşalacak Avrupa Komisyonu Başkanlığı için de yarışmayı önüne hedef olarak koymuş durumda.

CDU ve CSU, Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilk kez ortak bir seçim programıyla katılıyor. Her iki parti Mart ayında kararlaştırdıkları 20 sayfalık programda da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.