S-400 krizi: NATO ile Ankara henüz anlaşmaya varmadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Rus savunma sistemleri konusunda halen bir anlaşmaya varamadıklarını açıkladı.

Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu (WEF) sırasında konuşan Stoltenberg, “Şimdiye kadar, bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı” dedi.

NATO Genel Sekreteri, “İttifak bünyesinde inkar edilemez sorunlar yaratan bu sorunu çözmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye ekledi.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, kendilerini çevreleyen “tehditler” nedeniyle S-400 hava savunma sistemine ihtiyaçlarının olduğunu ve NATO’daki ittifakları için herhangi bir tehdit oluşturmadığını savundu.

S-400’lerin satın alınması özellikle Ankara ile Washington arasında anlaşmazlık konusu oluyor. ABD’nin en büyük rakibinden alınan bu sistemlerin ardından Washington yönetimi Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı. Washington yönetimi daha sonra birçok kez daha sert yaptırım tehditlerinde de bulundu, ancak aynı zamanda Ankara rejimi ile ilişkilerini de sıkı tutmaya devam etti. Türkiye, Nisan 2020’de Rus sistemini tamamen operasyonel hale getirmeyi umuyor.