Rusya ve Çin’den Kuzey Kore krizi için öneri

Rusya ve Çin, Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerginliğin nükleer denemelerin dondurulması ve ABD ile Güney Kore’nin deniz güçlerinin manevralarının sonlandırılmasıyla mümkün olabileceğini duyurdular.

Rusya Dışişleri  Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerginliğin sonlandırılması amacıyla ülkesiyle Çin’in birlikte hazırladıkları öneriyi duyurdu.

Kuzey Kore yönetimiyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Donald Trump arasındaki karşılıklı söz düellosunun risklerine dikkat çeken Lavrov, karşılıklı olarak güç kullanımına dair tehditlerin olduğunu hatırlattı.

Televizyondan direkt yayınlanan gençlerle bir buluşması esnasında konuşan Lavrov, kendilerinin de bu durumdan kaygı duyduklarının altını çizdi.

Lavrov, Kuzey Kore’nin artık rutin hale getirdiği füze denemelerini durdurması karşılığında ABD ve Güney Kore’nin son dönemlerde yaptıkları geniş kapsamlı deniz manevralarının sonlandırılmasını önerdiklerini kaydetti. Bu öneriyi Çin Halk Cumhuriyeti ile kararlaştırdıklarını belirten Lavrov, tarafların ‘tehlike hattından uzaklaşmalarının daha güçlü ve akıllıca’ olacağını vurguladı.

ABD ile Kuzey Kore arasında bir çatışma riskini yüksek olarak gördüklerinin dile getiren Sergey Lavrov, krizden çıkılması için ABD’nin ilk adımı atması gerektiğini ima etti. Lavrov, “En güçlü ve ‘makul’ tarafın krizi aşmak için ilk adımı atması gerekir” diye konuştu.