Rusya vatandaşlık verdiği 10 bin göçmeni cepheye gönderdi

Rusya Perşembe günü yaptığı açıklamada, vatandaşlığa kabul edilmiş yaklaşık 10 bin yabancı uyruklunun Ukrayna'daki cepheye gönderildiğini duyurdu.

Rusya birçok kez kendi topraklarında yaşayan Orta Asya ülkelerinin vatandaşlarına orduya katılmaları için baskı yapmakla suçlanmış. Bir çok eski Sovyet cumhuriyeti de vatandaşlarını askere alınma riskine karşı uyarmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi'nin başkanı Alexandr Bastrikin, yetkililerin vatandaşlığı kabul edilmişler arasında orduya kaydolmaları gerektiği halde kaydolmayanların izini sürdüğünü vurguladı. 

Bastrikin, Bir konferansta yaptığı konuşmada, askere alınması muhtemel kişilerin isimlerini içeren veri tabanına atıfta bulunarak, "(Rus) vatandaşlığı almış ancak askerlik hizmeti için kayıt yaptırmak istemeyen 30 binden fazla kişiyi yakaladık ve bunları listeye koyduk" dedi.

Bastrikin Ukrayna’daki savaşı kast ederek "Yaklaşık 10 bin kişi özel askeri operasyon bölgesine gönderilmiş durumda" diye ekledi. 

Çoğu Orta Asya'dan gelen milyonlarca göçmen ailelerine destek olmak için Rusya'da çalışıyor. On yıllardır süren demografik krizin bir sonucu olarak işgücü sıkıntısı çeken Rusya, göçmenleri çekmek için vatandaşlık almayı kolaylaştırdı.

Ancak Rus vatandaşlığı, erkeklerin orduya kaydolmasını ve çağrılmaları halinde hizmet etmesini gerektiriyor. Alexandr Bastrikin, denetimlerin artması nedeniyle bazı işçilerin "yavaş yavaş ayrılmaya başladığını" kabul etti. Ancak bu olguya ilişkin bir rakam vermedi.