Rusya Almanya’daki popülistlere de para vermiş

Batı ülkelerindeki birçok popülist partiye destek vererek güçlenmesinde pay sahibi olduğu savunulan Rusya’nın Alman partilerinden AfD’yi desteklediğine dair deliller de artıyor.

Alman medyasında çıkan haberlere göre, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin birçok yöneticisi, Rusya tarafından finanse edildiler. Habere göre, partinin eski eşbaşkanı Frauke Petry ile Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Marcus Pretzell ve Julian Flak isimli yöneticileri, Şubat 2017’deki Rusya seyahatleri için bu ülkeden tahsis edilen özel uçağı kullandılar.

Frankfurter Allgemeine Zeitung’da (FAZ) yer alan habere göre, aşırı sağcı partileri destekleyerek Batılı ülkelerin yönetimlerine karşı güçlendirmeyi hedefleyen Rusya yönetimi AfD’yi de finanse etti. Gazetenin haberinde, Petry, Pretzell ve Flak’ın 25 bin euro maliyetli bu özel uçuşunun Rusya’nın AfD’ye sunduğu mali desteğin açığa çıkan ilk örneği olduğu vurgulandı.

Rusya seyahatine katılan Marcus Pretzell ve Julian Flak iddiaları kabul etmek zorunda kalırken, seyahatin ‘parti adına olmadığını’ iddia ettiler. Ancak seyahatin Rusya’dan tam olarak kim tarafından karşılandığı tespit edilemedi.

Skandal finansman, Almanya Federal Meclisi’nde yer alan partilerin milletvekilleri tarafından sert dille eleştirildi. FAZ’a konuşan birçok parlamenter, Rusya’nın Avrupa ülkelerindeki birçok popülist partiyi desteklediğine dikkat çektiler.

Rusya’nın daha önce de geçtiğimiz yıl Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe (FN) adlı partiye mali destek verdiği ortaya çıkmıştı. FN’nin Rusya’daki First Czech-Russian Bank (FCRB) adlı Rus-Çek ortaklığı bir bankadan 9 milyon euro kredi çektiği belirlenmişti. Söz konusu bankanın iflas etmesi sonrasında Rusya’daki yetkili sigorta kurumunun bu parayı FN’den tahsil etmek istemesi üzerine olay kamuoyunda tartışılmıştı.