Ruhani: Savaşı engellemek için her gün çalışıyoruz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile İran arasındaki karşılıklı saldırıların ardından, “savaşı engellemek için günlük olarak çalıştıklarını” belirtti.

Ruhani, İran televizyonunda yayınlanan konuşmasında, “Hükümet askeri bir çatışma veya savaşı engellemek için günlük olarak çalışıyor” dedi. Ruhani, “Benim açımdan günlük bir endişedir” diye ekledi.

ABD’nin 3 Ocak’ta Bağdat’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesi ardından İran da 8 Ocak günü Irak’ta iki Amerikan üssüne füze saldırısı düzenlemişti. Bu gerilim, tüm Ortadoğu’yu saracak yeni bir savaş endişesine yol açmıştı.

İran misillemesinin önemli maddi hasara yol açtığını belirten Ruhani, dünyaya açılım politikasını da savundu.

2015’te imzalanan ve tamamen bozulma tehdidi altında olan nükleer anlaşma sorununu da değerlendiren Ruhani, bu anlaşma ile “pratikte dünya ile etkileşimin mümkün olduğunu kanıtladıklarını” ifade etti.

Ruhani, “Kuşkusuz, bu zordur” diye kabul etti ve ekledi: “Bize şunu söylüyorlar: Güvenmemeniz gereken insanlar var.” Ruhani bu ifadeleri ile İranlı aşırı muhafazakarların, Avrupa ve ABD konusundaki açıklamalarını ima etti.

“Bu doğru” diyen Ruhani, “Eğer karşınızda güvene layık insanlar varsa, iş basit ve kolaydır” şeklinde konuşarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın “öngörülmez” karakterine dikkat çekti.

Ruhani’nin bu açıklaması dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in sekiz yıl sonra ilk kez Tahran’da Cuma namazına öncülük etmesinden öncesine denk geldi. Hamaney, sık sık Avrupalıların güvenilmez olduğunu söylerken, Trump yönetimi ile de diyalogu yasaklıyor.