Ruhani’den muhafazakârlara referandum resti!

ABD-İran geriliminin arttığı bir dönemde, İran'da Ruhani Lider Hamaney ile Cumhurbaşkanı Ruhani arasındaki çelişkiler de giderek netlik kazanıyor.

ABD ile İran arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde İran Ruhani Lideri Seyit Ali Hamaney ile reformcu olarak bilinen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve ekibi arasındaki çelişkiler de giderek netleşmeye başladı. İki kesim arasındaki çelişkilerin başında, ABD ve Avrupa ile ilişkiler geliyor. Ruhani, ABD ile yaşanan sorunları çözmek için görüşme ve müzakereden yana olurken, Hamaney, şimdiye kadar verdiği tüm açıklamalarda, bu görüşmelere İran için "zehir" olduğunu söyleyerek karşı çıktı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, dün başkent Tahran'da gençler ve öğrencilerle bir araya gelerek, İran’ın  yaşadığı sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gençlerden, sahada daha aktif olmalarını istedi.

RUHANİ, REFERANDUMU İŞARET ETTİ

Ruhani, İran’ın gelişme ve kalkınma yolunda ilerleyebilmesi için düşünce birliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Kimse sandık başına gidip 'oy veriyoruz ancak sorunlar çözülmüyor' demesin. Sorunların yüzde yüz çözülmediği doğrudur ancak her adımda yeni atılımlar gerçekleştirebiliriz. Anayasanın imkânlarından yararlanmalıyız" ifadelerini kullanarak, referandumu işaret etti.

Yeni neslin varlığı ve anayasanın kullanılmayan potansiyelinden yararlanmanın sorunların çözüm yolu olduğunu vurgulayan Ruhani, şöyle dedi: "Anayasada birçok imkân bulunmaktadır ve 59. maddesine göre; kültürel, dış siyaset ya da toplumsal bir meselede görüş ayrılığı olduğunda bunu halka sunabiliriz. Bu ilkeye göre; milletvekilleri, Meclis'te karar alıp görüş ayrılığı bulunan konuyu halk oylamasına sunup sorunu çözebilirler."

MUHAFAZAKÂRLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İran  Cumhurbaşkanı Ruhani, 11 Şubat 2018'de Tahran'da düzenlenen devrimin yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, ülkedeki ihtilaflı konular hakkında referanduma gidilebileceğini belirtmişti. Ancak Ruhani'nin referandum açıklamalarına muhafazakârlardan sert tepki gelmişti. Tepki gösterenlerden biri, Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi'ydi. Kedhodayi,  sosyal medya hesabından, "Cumhurbaşkanının uzmanlık alanı olmayabilir ama herkes tarafından bilinen 59. maddenin üzerinde tartışılacak bir şey yoktur. 59. madde yasama, yürütme ve yargının tercihi alanındadır. Cumhurbaşkanı belki bunu, başka bir maddeyle karıştırmış olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

En sert tepki gösterenlerden biri de Ruhani Lider Ali Hamaney'e yakınlığıyla bilinen Keyhan gazetesinin müdürü Hüseyin Şeriatmedari olmuştu. Şeriatmedari,  Ruhani'nin referandum açıklamasının "halka ihanet" olduğunu savunmuştu.

DESTEKLEYENLER DE OLMUŞTU

Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin İbadi'nin de aralarında olduğu İranlı 15 siyasi ve sivil aktivist ise yaptıkları açıklama ile ülkenin yönetim sisteminin belirlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler gözetiminde referandum yapılması çağrısında bulunarak, Ruhani’nin açıklamasını desteklemişti.

Ruhani’nin dün yeniden yaptığı referandum açıklamasına muhafazakârların tepkisi merak ediliyor.