Renault çalışan sayısını 15 bin azaltıyor

Kriz nedeniyle satışlardaki düşüşü bahane eden şirketlerden Renault, dünya genelindeki çalışan sayısını onda bire yakın oranda düşürecek.

Renault tarafından sendikalara sunulan plana göre, şirketin dünya genelindeki çalışan sayısı aşamalı olarak 15 bin kadar azaltılacak. Bunun 4 bin 600 kadarı Fransa’da, geri kalanı ise dünyanın diğer ülkelerindeki çalışanlardan oluşuyor. Toplamda ise şirketin çalışan sayısı yüzde 8 oranında azalmış olacak.

Şirketin sunduğu plana göre, işten çıkarmalar yerine ‘emeklilik’, ‘istifa’, ‘başka alanlarda görevlendirme’ gibi gerekçelerle ayrılanların yerine yeni çalışan alınmayacak. Bu planda şirketin yıllık 4 milyon civarında olan araç üretimi ise 3,3 milyona düşürülecek.

Renault, son aylarda satışlarında yaşanan yüzde 80’lerin üzerindeki düşüşleri gerekçe gösteriyor. Ancak krizin eskiye dayandığı bildiriliyor.

Fransa’da maaşlarda sınırlama getirilmemesi nedeniyle üst düzey yöneticilerine milyonlarca Euro yıllık maaşlar sunan büyük şirketler, ‘tasarruf’ adı altında çalışan sayısını azaltmaya gidiyor.

Ülkenin önde gelen sol partilerinden Boyun Eğmeyen Fransa (FI), üst düzey yöneticilerin maaşlarının en düşük maaş alan çalışanınkinden en fazla 15 kat olmasını öneriyor.