Putin’in anayasa reformu hızlı bir şekilde kabul edildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önerdiği anayasal düzenlemeler, Rus vekiller tarafından kabul edildi.

Parlamento alt kanadı Duma’daki 450 vekilden 432’si anayasa revizyonu lehine oy kullandı. Reform, bundan üç gün önce parlamentoya sunulmuştu.

Duma Başkanı Viatçeslav Volodin, “Güçlü bir birlik örneği gösterdik” dedi. Düzenlemelerin baharda nihai olarak kabul edilmesi hedefleniyor.

Vladimir Putin, 15 Ocak’ta anayasal düzenleme talebinde bulunmuştu. Putin’e anayasal reformun Rusların “değişim” talebi nedeniyle gerekli olduğunu belirtmişti. Bu açıklama ardından her şey hızlandırıldı. Dmitri Medvedev, başbakanlık görevinden istifa etti. Yerine kamuoyunun pek tanımadığı üst düzey memur Mihail Miçustin yerleştirildi. Duma, Putin yanlısı oluşumların hakimiyetinde bulunuyor. Bu nedenle, Putin’in önerilerinin geçmesi konusunda hiçbir kuşku yoktu.

Putin’in istediği düzenlemeleri içeren yasa tasarısı, sadece beş gün önce kurulan bir çalışma grubu tarafından hazırlandı. Kremlin, geniş bir kamu tartışması da yürüteceklerini ve Rusların oylama öncesi kendilerini ifade edebileceği sözünü verdi. Ancak referandum kavramı kullanılmadı. İstişarenin nasıl bir biçim kazanacağı netleşmedi. Bu kadar kısa sürede, geniş bir tartışma yürütülebileceği konusunda da şüpheler var.

Putin, ulusal sesleniş konuşmasında reformlarını ortaya koyarken, Rusya’nın gelecekteki kalkınması için önemli olduğu değerlendirmesini yapmıştı. Putin ayrıca, Parlamento’ya bazı imtiyazlar tanımayı önermişti. Bunlar arasında Başbakan’ın parlamento tarafından belirlenmesi yer alıyor. Bugüne kadar danışma niteliğindeki üst meclis Federal Konsey’in rolünün arttırılması öngörülüyor. Putin’in bu yönlü açıklaması, Federal Konsey’in, rejimin merkezi haline gelebileceği şeklinde yorumlandı.

Diğer bir yeniliğe göre, federal düzeydeki yargıçlar, seçilmişler ve siyasi sorumluların yabancı bir ülkenin vatandaşlığı veya başka bir ülkede ikamet izni almaları yasak olacak. Tasarı Devlet Başkanı’nın bazı yetkilerini de güçlendiriyor. Devlet Başkanı, vekillerin üçte ikisinin kabul ettiği bir yasayı imzalamayı reddedebilecek.

Birçok analiste göre, Vladimir Putin bu reformlarla görev süresinin dolacağı 2024 sonrasını hazırlıyor. Putin’in 20 yıldır yönettiği ülkede, nüfuzunu korumak için mümkün olan en fazla kapıyı açık bıraktığı ifade ediliyor.

Çarşamba günü Moskova’nın güneyindeki Lipetsk bölgesine ziyarette bulunan Putin, Rusya’nın “güçlü bir başkanlık rejimine ihtiyacı” olduğunu tekrarladı.