Puigdemont için Berlin’de protesto eylemi

Almanya’da tutuklu olan Katalan lideri Carles Puigdemont’un serbest bırakılması için Berlin’de bir eylem düzenlendi.

Pazar günü yağmur altında yapılan eyleme organizatörlere göre 400 ila 500 kişi katıldı. Brandenburg Kapısı’ndan Adalet Bakanlığı’na kadar yürüyen eylemciler, Puigdemont’un serbest bırakılmasını istedi.

Eylem, bir sivil toplum örgütü olan Katalan Ulusal Meclisi’nin çağrısı üzerine gerçekleşti.

Protestocular, Puigdemont’un yanısıra tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını isterken, “İspanya bir demokrasi değildir” yazılı döviz ve pankartlar da taşıdı.

Katalonya özerk bölgesinin eski başkanı Puigdemont, 27 Ekim’de tek taraflı bağımsızlık ilanı ardından hükümetiyle birlikte görevden alındı.

Muhafazakar Madrid yönetimi, bir çok hükümet sorumlusu ve bağımsızlık yanlısı temsilciyi de cezaevine attırdı. Sürgünde yaşamak zorunda kalan Puigdemont ise, Madrid yönetiminin Avrupa tutuklama emri nedeniyle gittiği her yerde baskılara konu oluyor.

Geçen hafta Almanya ile Danimarka sınırı arasında Alman polisinin gözaltına aldığı Puigdemond, Neumünster kentinde tutuklu bulunuyor. Kiel Mahkemesi’nin hakkındaki kararı bekleniyor. Alman mahkemesi, Puigdemont’un İspanya’ya iade edilmesine de karar verebilir.