Protestan Kilisesi Namibya soykırımındaki rolünü aşmaya çalışıyor

Alman Protestan Kilisesi (EKD) Namibya'daki soykırım suçundaki payı nedeniyle özür diledi.

Almanya’nın Namibya’da 1900’lü yıllarda işlediği soykırım suçunu kabul etmesi ardından Alman Protestan Kilisesi (EKD) de geçtiğimiz gün özür dilemişti. EKD’ye göre özür kararı, kilisenin sömürgecilik dönemindeki rolüne dair  uzun yıllar alan bir bilimsel çalışmanın sonucu alındı.

Deutsche Welle’ye konuşan EKD yöneticisi piskopos Petra Bosse-Huber, 1904-1908 yılları arasında on binlerce Herero ve Nama halkı mensubunun yaşamını yitirdiği soykırıma ilişkin çalışmalarının 12 yıl sürdüğünü kaydetti.

Soykırımda o dönemde Namibya’da bulunan kilise mensuplarının farklı rollerinin olduğunu söyleyen EKD yöneticisi, kimi kilise mensuplarının Namibya halkına destek verdiğinin ortaya çıktığını belirtti. Petra Bosse-Huber, aynı dönemde bazı kilise misyon üyelerinin ise Alman İmparatorluğu’na açık destek vererek, soykırımda rolünün olduuna dikkat çekti.

Protestan Kilisesi olarak Namibya’daki rollerine ilişkin yaptıkları bilimsel çalışmanın 2007’de başladığını söyleyen Petra Bosse-Huber, Namibya’daki partnerleriyle Ocak ayında yaptıkları toplantıda önemli kararlar aldıklarını da  dile getirdi. Bu kapsamda, Alman-Namibya Barış ve Gelişim Enstitüsü adı altında bir kuruma yönelik çalışmaların hızlandırılması, Namibya ve Almanya’da soykırımın yapıldığı yerlerin ve anıtlarının belirlenmesi de bulunuyor.

EKD yöneticisine göre, yine soykırımda katledilen ve cenazeleri Almanya’ya getirilen kurbanlardan geriye kalanların ülkelerine geri götürülmesi sorunu da tartışılmış. Zira o dönemde katledilen birçok kişinin cansız bedenleri ‘tıbbi amaçla kullanılmak üzere’ Almanya’ya getirilmişti.

Bosse-Huber, Protestan Kilisesi’nin Herero ve Nama halklarına yönelik soykırıma dair Alman kamuoyunda yeterli bilgi ve bilince sahip olunmadığı gerçeğine karşı çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi.