Portekiz’de genel seçimleri sosyalistler kazandı

Portekiz’de pazar günü yapılan genel seçimleri iktidardaki sosyalist parti mutlak çoğunluğu elde ederek kazandı.

Anketlerde merkez sağ ile baş başa görünen sosyalistler, 2019 seçimlerinden daha iyi bir sonuç elde etti.

Başbakan Antonio Costa’nın partisi, bundan böyle 2022 bütçesini reddederek erken seçimlere yol açan radikal soldaki ittifaklarına da bağlı olmayacak.

60 yaşındaki Lizbon eski belediyesi başkanı Costa, 2015’te iktidara gelerek solda 1974 devriminden bu yana benzeri görülmemiş bir birlik oluşturmuştu.

Pazar günkü sonuçlar, sosyalist partiye tarihinin ikinci mutlak çoğunluğunu elde etmesini sağladı.  

Oyların yüzde 41,7’sini alan Sosyalist Parti, 230 sandalyeli parlamentoya 117 vekil göndererek mutlak çoğunluğu elde etti.

Costa, “Mutlak çoğunluk, mutlak güç değildir. Artan bir sorumluluktur (…) Alçakgönüllülük, güven ve istikrar için bir zaferdir” dedi.

Seçimlerde sürpriz yapmayı uman sağcı temel muhalefet partisi sosyal demokrat PSD, oyların yüzde 29,3 ile ikinci sırada geldi.

Aşırı sağcı Chega (Yeter), bu seçimlerde bir çıkış yaparak oyların yüzde 7,15’ini aldı ve parlamentoya 12 vekil gönderdi. Üçüncü sırada gelen bu parti bir önceki seçimde sadece bir sandalye kazanmıştı. 10 milyon nüfuslu bu ülkede 2019’a kadar aşırı sağın hiçbir temsiliyeti yoktu.

2019’da sadece bir sandalye kazanan Liberaller, son seçimlerde ilerleyerek yüzde 5’e yakın oy aldı ve 8 vekil çıkardı. Seçimlere yol açan sol blok ve Yeşiller-Komünistler koalisyonu, seçmen tarafından cezalandırıldı.

Antonio Costa böylece Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 16 milyar euroluk yatırım planını hayata geçirebilecek.