Pompeo, Suudi petrol tesislerine saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cumartesi günü Suudi Arabistan’a ait petrol tesislerine yönelik düzenlenen drone saldırılarından İran’ı sorumlu tuttu.

Cumartesi günü aralarında dünyanın en büyük brüt dönüştürme tesisinin olduğu petrol Suudi petrol şirketi Aramco’nun iki tesisine yönelik insansız hava araçları ile saldırı düzenlendi. Ülkenin doğusundaki bu saldırılarda tesislerde yangın çıktı ve üretim aksadı.

Saldırıyı Yemenli Husi milisleri üstlendi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu saldırıların “Yemen’den geldiğini kanıtlayan hiçbir şey olmadığını” savundu.

Twitter üzerine açıklama yapan Pompeo, “Tahran, Suudi Arabistan’a karşı 100 dolayında saldırının arkasında yer alırken, (İran Cumurbaşkanı Hasan) Ruhani ve (Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad) Zarif diplomasiye angaje olduklarını iddia ediyor” dedi.

Pompeo, “İran, gerilimi yatıştırma yönündeki tüm bu çağrıların ortasında, gezegenin enerji tedarikine karşı benzeri görülmemiş bir saldırı başlattı” diye ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, "Böylesine kısır ve kör suçalamalar anlaşılmaz ve asılsız" dedi. Musavi'ye göre ABD, gelecekte İran'a karşı saldırıları gerekçelendirmek için bu tür suçlamalarda bulunuyor. 

ABD Başkanı Donald Trump da, Suudi veliaht prensi Muhammed Bin Salman ile yaptığı telefon görüşmesinde saldırıyı kınadı.

Husiler daha önce de Suudi Arabistan’ın stratejik tesislerine yönelik çok sayıda saldırıyı üstlenmiş ancak ABD ve Suudi Arabistan saldırılardan İran’ı sorumlu tutmuştu.