Paris’te toplu ulaşımda son 12 yılın en ağır grevi

Fransız hükümetinin emeklilikte yapmak istediği reforma karşı Paris’teki toplu ulaşım araçlarında son 12 yılın en önemli grevi yaşanıyor.

Yaz tatili ardından Fransa yeni bir grev dalgası ile karşı karşıya. Emeklilik reformuna karşı Eylül ayı sonuna kadar bir çok günde grev kararı alındı. 

Grevlerin açılışını Paris bölgesindeki toplu ulaşım sektörü yaptı. Başkentte her 16 metro hattından 10’u tamamen kapatılırken, diğerleri kısmi olarak açık kaldı.

Bölgesel ekspres tren ağı RER ağır bir şekilde aksarken, otobüslerin sadece üçte biri trafiğe çıkabiliyor. Tramvaylar ise garajlarında kaldı.

Fransız medyasına göre, Paris bölgesi toplu ulaşım ağı RATP’de son 12 yılın en ağır grevi yaşanıyor.

Grevden dolayı saat 08.00 itibariyle Fransa yollarında 275 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.

Bu grevi Pazartesi günü doktorlar, pilotlar, avukatlar gibi serbest meslek sektörü takip edecek. Ulusal düzeydeki grev kapsamında Paris’te büyük bir yürüyüş planlanıyor.

21 Eylül’de FO sendikası bu kez bir eylem günü organize etmeye hazırlanıyor. Ülkenin en etkili sendikası CGT ise 24 Eylül’de emeklilik reformuna karşı ulasal çapta grev ve eylemlere çağırdı. Bu çağrılara Solidaires ve Sud-Rail gibi sendikalar da katılma kararı aldı.

Her sektör, emeklilik reformundaki bir çok farklı düzenlemeye tepki gösteriyor ya da kendilerine ilişkin özel emeklilik sistemine dokunulmasına karşı çıkıyor. Tam emeklilik yaşı, sektörlere göre farklılık arz ediyor. Hükümet 45 özel emeklilik rejimine son vererek, genel bir emeklilik sistemi oluşturmayı hedefliyor. 

Başbakan Edouard Philipp, yılın onuna kadar istişarelerde bulunacaklarını, gelecek yaz ise bir yasa tasarısının oylanacağını söyleyerek, durumu yatıştırmaya çalıştı.