Papa Paskalya mesajında savaşlar ve açlığa dikkat çekti

Hristiyanların Paskalya Bayramı vesilesiyle mesaj veren Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis, savaşların, açlığın ve insanlık dışı uygulamaların son bulması dileğinde bulundu.

Saint-Pierre Meydanı’ndaki bir balkondaki Paskalya mesajında Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere savaş, krizler ve açlıkla boğuşan bölgelere değinen Papa Francis, geçtiğimiz gün 110’u aşkın sivilin katledildiği Suriye’deki saldırıyı lanetledi. Saldırıyı ‘alçakça’ olarak niteleyen Papa Francis, savaşın sonlandırılmasından yana olanların desteklenmesini istedi.

Suriye’nin yanı sıra Irak ve Yemen’deki çatışmalara değinen Papa Francis, Kudüs’ün de aralarında olduğu toprakların barışın gelmesi için tanrıya yalvardığını söyledi. Papa, devletlere çağrıda bulunarak, savaşların ve silah ticaretinin yayılmasına engel olmalarını istedi.

Paskalya mesajında Afrika kıtasında yaşanan savaşlara ve açlığa dikkat çeken Papa Francis, Sudan, Güney Sudan, Kongo, Somali gibi ülkelerde açlık çeken milyonlar için dua etti. Papa, Latin Amerika ülkelerindeki sorunlara değindiği mesajında, toplumsal sorunlar ve şiddetin son bulmasını istediğini belirtti.

Papa’nın konuşmasında üzerinde durduğu bir diğer ülke ise Avrupa kıtasındaki Ukrayna oldu.

Papa konuşmasında ayrıca dünya genelindeki köle ticareti, insanlık dışı uygulamalar, illegal faaliyetler, ayrımcılıklar ile çocuk ve gençlere yönelik şiddetin son bulması dileğini iletti.

Papa, savaşlar ve ekonomik krizler nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan on milyonlarca mülteciye ‘özel önem’ verilmesi gerektiğini vurguladı.