Pandemi yayılıyor, WHO’dan yeni uyarılar

Covid-19 pandemisi dünya genelinde binlerce ölüme yol açarken hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), virüs için “insanlığın düşmanı” dedi. Merkel, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sorun olduğunu söyledi.

Dünya genelinde Çarşamba günü öğle vakti ölü sayısı 8 bin 91 olarak kayda geçti. Teşhis edilen vaka sayısı ise 199 bin 470 olarak doğrulandı. Çoğu ülkede testler sınırlı tutulduğu için gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

‘İNSANLIĞIN DÜŞMANI’

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği görsel bir basın toplantısında, yeni koronavirüs için “insanlığın düşmanı” tanımını kullandı.

WHO’nun patronu, “Bu koronavirüs benzeri görülmemiş bir tehdit oluşturuyor. Bu aynı zamanda, ortak bir düşmana, insanlığın düşmanına karşı bir araya gelmemiz için de benzersiz bir fırsattır” dedi.

WHO: AFRİKA UYANMALI

Ghebreyesus ayrıca Afrika’yı yeni koronavirüs tehdidi karşısında “uyanmaya” ve daha kötüsüne hazırlanmaya çağırarak, “Afrika için en iyi tavsiye kendisini en kötüsüne hazırlamasıdır ve hemen bugün hazırlamasıdır” diye ekledi.

İTALYA’DA TRAJİK REKOR: BİN GÜNDE 475 ÖLÜ

Günün en ağır bilançosu İtalya’dan geldi. Sivil Savunma yaptığı açıklamada, ülke genelinde son bir gün içerisinde hayatını kaybedenlere 475 kişinin daha eklendiğini bildirdi. Bu bilanço, bir gün içerisinde sadece bir ülkede ortaya çıkan en ağır bilanço oldu.

Toplam ölü sayısı 2 bin 978’e çıkarken, pandeminin ortaya çıktığı Çin’deki bilançoya çok yaklaştı. Yaklaşık 1 milyar 400 milyon nüfuslu Çin’de resmi verilere göre 3 bin 200 kişi hayatını kaybetti.

İtalya’da son 24 saatte ayrıca 4 bin 207 yeni vaka teşhis edildi. Daha önce bu düzeyde vaka sayısı başka yerde ortaya çıkmamıştı.

İRAN'DA 1135, İSPANYA'DA 558, FRANSA'DA 264 ÖLÜ

En fazla etkilenen diğer ülkelerde ölü ve vaka sayıları şöyle: İran’da 17 bin 160’ı aşkın vaka ve en az 1.135 ölü; İspanya’da 13 bin 700 vaka ve en az 558 ölü; Fransa’da 9 bin 134 vaka ve en az 264 ölü.

MERKEL: İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN BU YANA EN BÜYÜK SORUN

Almanya Başbakanı Angela Merkel de bir açıklama yaparak, koronavirüsün İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük sorun olduğunu belirtti.

Televizyonda ilk kez ulusa sesleniş konuşması yapan Merkel, “Almanya’nın birleşmesinden bu yana, hayır, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, ortak dayanışmamıza bağlı olan bu kadar büyük bir sorun olmadı” dedi.

OTELLER HASTANELERE ÇEVRİLECEK

Almanya’da oteller ve büyük haller de hastanelere çevrilecek. Geçici yapılar, hastanelerin yoğun bakım kapasitelerini genişletmesi üzerine yoğunlaşmalarını sağlamayı amaçlıyor.

FRANSA’DA COVID-19, GRİPTEN FAZLA ÖLDÜRDÜ

Fransa’da Covid-19 salgınının yeniden canlandırma ünitelerinde, mevsimlik gripten daha fazla kişiyi, daha kısa sürede öldürdüğü açıklandı. Resmi verilere göre mevsimlik grip, 4 Kasım 2019’den bu yana yeniden canlandırmaya kabul edilen 856 ağır vakadan doğrudan sorumlu oldu. Bunlar arasında 11’i 15 yaş altı çocuk olmak üzere 88 kişi hayatını kaybetti.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA 100’Ü AŞKIN ÖLÜ

Birleşik Krallık’ta da ölü sayısı 100’ü aşarken, hükümet okulların Cuma gününden itibaren kapatılacağını duyurdu.

ABD’DE ÖLÜ SAYISI 24 SAATTE İKİYE KATLANDI

ABD’de Covid-19 salgınından dolayı ölümler hızlı bir şekilde artış gösterdi. Son 24 saat içerisinde salgınla bağlantılı ölümler ikiye katlanarak 200’e ulaştı. ABD Başkanı Donald Trump da salgınla mücadele kapsamında bir dizi tedbir daha açıkladı. Buna göre, Nisan sonuna kadar kiracıların evlerinden çıkarılmaları ve hacizler durduruldu.