Pakistan ile Hindistan arasında gerilim tırmanıyor

Geçen hafta Keşmir bölgesinde Hint güçlerine karşı düzenlenen intihar saldırısı arsından Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim tırmandı. Pakistan, gerilimi yatıştırmak için Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulundu.

Geçen hafta Keşmir bölgesindeki intihar saldırısında 40’ı aşkın Hindistanlı paramiliter güç üyesi ölmüştü. Hindistan hükümeti, Ceyş-e Muhammed isimli Pakistanlı İslamcı örgütün üstlendiği saldırı nedeniyle Pakistan’ı suç ortaklığı yapmakla suçluyor.

Mayıs ayında seçimlerin olacağı Hindistan’da seçim kampanyası yürüten Başbakan Narendra Modi, sert bir yanıt vereceklerini söyleyerek, Himalaya bölgesindeki silahlı gruplara karşı silahlı güçlere tam yetki verdi.

Gerilimin tırmanması üzerine Pakistan Dışişleri Bakanı Şan Mahmud Kurehşi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup yazarak, “Hindistan’ın Pakistan’a karşı zora başvuracağı tehdidi ardından bölgede güvenlik durumunun kötüleştiğin” dikkat çekti.

Kurehşi, durumun yatışması için tedbir alınmasının aciliyet arz ettiğini belirterek, “Birleşmiş Milletler tansiyonu düşürmek için tedbirler almalıdır” dedi.

Hindistan makamları da Pazartesi günü yaptığı açıklamada, intihar saldırısını organize eden kişinin, devlet güçleriyle yaşanan çatışmada öldüğünü duyurdu.

Hindistan ordusuna göre, intihar saldırısı sınır bölgesinde Pakistan istihbarat örgütü ve Ceyş-e Muhammed örgütü komutanlarının gözetiminde gerçekleşti.

General K.J. Dhillon, “Ceyş-e Muhammed, Pakistan ordusu ve istihbarat örgütünün çocuğudur” dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı, BM’ye mektubunda “Soruşturma bile yürütmeden saldırıdan Pakistan’ı sorumlu tutmak aptalcadır. Hindistan’dan şeffaf ve güvenilir bir soruşturma yürütmesini talep etmek gerekiyor” dedi.