Nükleer anlaşma: UAEK gerilimin tırmanmasından endişeli

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran nükleer programı etrafından artan geriliminden endişeli olduklarını açıkladı.

UAEK Genel Müdürü Yukiya Amano, BM’ye bağlı Viyana merkezli kurumun valiler konseyi toplantısının açılış konuşmasında “Umarım gerilimleri diyalogla azaltmanın bir biçimi bulunur” dedi.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmesi ardından İran da bir yıl sonra 8 Mayıs’ta anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerini askıya aldı. Bu kısıtlamalar özellikle ağır su ve zenginleştirilmiş su stoklarını ilgilendiriyor.

İran ayrıca, 2015’te yapılan anlaşmanın diğer imzacılarına da, ABD yaptırımlarını aşmak için yöntemler bulması için 60 gün süre tanıdı. Tahran yönetimi aksi halde Temmuz başında zenginleştirilmiş uranyum kısıtlamalarını askıya alabileceklerini bildirdi.

Bundan iki hafta önce UAEK müfettişlerinin son raporunda İran’ın uranyum ve ağır su stoklarının arttığı ancak anlaşmada belirlenen sınırlar çerçevesinde kaldığı belirtilmişti.

Amano, “Daha önce sürekli vurguladığım gibi, İran tarafından 2015’te alınan taahhütler nükleerin incelenmesi için belirgin bir ilerlemedir” derken, İran’ın buna uymaya devam etmesinin önemli olduğunun altını çizdi.