Nükleer anlaşma imzacıları Şubat’ta Tahran’da toplanacak

İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmanın imzacı ülkeleri, ABD’nin çekilmesine rağmen anlaşmayı korumak adına Şubat ayında Tahran’da uzlaşı toplantısı düzenlemeye karar verdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borell, “Karma komisyonun gelecek toplantısı Şubat’ta yapılacak" dedi ve başka detay vermedi.

Toplantı kararı, nükleer anlaşmanın Avrupalı imzacıları olan İngiltere, Fransa ve Almanya’nın İran’a karşı ihtilaf çözüm mekanizması devreye koymasından bir hafta sonrasına denk geldi. Bu mekanizma, İran’a karşı BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırımlarını yenide başlatabilir. Ancak Avrupalı ülkeler yaptırım konusunda acele etmediklerini belirtiyor. Anlaşmanın diğer tarafları Rusya ve Çin.

ABD ise Mayıs 2018’de tek taraflı olarak anlaşmadan çekilerek, İran’a karşı “maksimum politikası” çerçevesinde yaptırımları yeniden devreye koymuştu. O zamandan beri, nükleer anlaşmanın içeriği giderek boşalıyor.

İran da, ABD’nin kararından bir yıl sonra Mayıs 2019’da nükleer anlaşmaya ilişkin taahhütlerinde kısıtlamaya gitme kararı almıştı. 3 Ocak’ta ABD’nin Bağdat’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesi ardından, Tahran yönetimi beşinci ve son aşamayı başlattı. Bu aşama kapsamında uranyum zenginleştirme önündeki hiçbir sınır tanımayacağı açıklanmıştı.