Nikaragua’da kilisenin diyalog çağrısına hükümetten olumlu yanıt

Nikaragua’da geçtiğimiz ay sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişikliklere karşı başlayan gösterilerde ölenlerin sayısı 50’yi aşarken, kilisenin diyalog çağrısı hükümetten karşılık buldu.

Nikaragua Sosyal Güvenlik Enstitüsü (INSS) geçtiğimiz ay bir sosyal güvenlik reform paketi açıklamış ve sosyalist Devlet Başkanı Daniel Ortega yönetimine karşı gösteriler başlamıştı.

Çalışanların ve işverenlerin maaşlardaki katkı payını arttıran düzenlemeye karşı gösterilerde şimidye kadar en az 53 kişi yaşamını yitirdi.

KİLİSEDEN DİYALOG ÇAĞRISI

Öte yandan sosyalist yönetime karşı gösterilerdeki ölümlerin durdurulabilmesi için diyalog çabaları sonuçsuz kalıyor.

Katolik kilisesine bağlı Nikaragua Piskoposlar Konferansı (CEN) tarafından geçtiğimiz hafta yapılan diyalog çağrısına hükümetten de olumlu yanıt geldi. Devlet Başkanı Daniel Ortega, kilisenin önerdiği ve yarın yapılacak görüşmeleri kabul etti.

CEN tarafından yapılan çağrıda öğrenci gösterilerine yönelik müdahalelerin sonlandırılması ve Amerika Ülkeleri İnsan Hakları Komisyonu’nun (CIDH) bugüne kadar yaşanan ölümleri incelemesine izin verilmesi şartı öne sürülmüştü.

ÇALIŞANLARIN VE EMEKLİLERİN HAKLARINDA KISITLAMA

6 milyon nüfuslu Orta Amerika ülkesi Nikaragua’da yapılmak istenen düzenlemeyle çalışanların sigorta primlerinin yüzde 6,25’ten yüzde 7’ye çıkarılması öngörülüyordu. İşverenlerin maaşlardaki prim payı da yüzde 19’dan yüzde 21’e çıkarılmak isteniyor.

Değişikliklerle emekli maaşlarından sağlık giderleri gerekçe gösterilerek yüzde 5’lik bir kesinti yapılmak istenmesi de tepki çekiyor.

Sandinist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) lideri Daniel Ortega, 1980’li yıllardaki iktidarından sonra 2007 yılında tekrar devlet başkanlığına seçilmişti.