Nijerya’da silahlı saldırı: 26 kişi öldü, onlarcası kaçırıldı

Nijerya’nın kuzey batısındaki bir köye düzenlenen silahlı saldırıda aralarında 4 polisin de olduğu onlarca kişinin öldürüldüğü, onlarcasının da kaçırıldığı bildirildi.

“Haydutlar” olarak bilinen motosikletli çeteler, pazar akşamı Katsina Eyaleti'nin Kankara bölgesindeki Gidan Boka köyünü işgal etti. 

Kankara bölgesinin siyasi yöneticisi Anas Isa AFP'ye yaptığı açıklamada, “Haydutlar Pazar akşamı Gidan Boka köyüne saldırarak 26 kişiyi öldürdü ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere onlarca köy sakinini kaçırdı” dedi.

Anas Isa, “Ölenler arasında haydutlarla çatışan polisler ve yerel milisler de vardı” dedi ve herhangi bir rakam vermedi.  Katsina polisi pazartesi akşamı yaptığı açıklamada 26 kişinin öldürüldüğünü doğrularken, devriye gezen polislerin de pusuya düşürüldüğünü ve 4 polis ile Eyaleti Toplum Gözetleme Kolordusu'nun iki üyesinin öldürüldüğünü belirtti.

Yerel medya ise rastgele ateş açan çetelerin en az 50 kişiyi öldürdüğünü yazdı. 

Katsina, kuzeybatı ve orta Nijerya'da köyleri basan, evleri yakıp yağmalayan ve sakinlerini fidye için kaçıran “haydutlar” olarak bilinen ağır silahlı çetelerin terör estirdiği birkaç eyaletten biri olarak sık sık gündeme geliyor. 

Zamfara, Katsina, Kaduna ve Nijer eyaletlerini birbirine bağlayan uçsuz bucaksız bir ormanda kamp kuran silahlı çeteler, son yıllarda ilkokul öğrencilerine yönelik toplu kaçırma eylemleri de gerçekleştirdi.

Yerel bir yetkiliye göre çeteler geçtiğimiz ay Katsina eyaletinin Sabuwa bölgesindeki dört köye saldırarak, muhtemelen askeri operasyonlara misilleme olarak, çoğu yerel öz savunma grubu üyesi 25 kişiyi öldürdü. 

 Haydutların ideolojik eğilimlerinin olmadığı, maddi kazanç motivasyonlara sahip olduğu belirtiliyor. Ancak analistler ve yetkililer ülkenin kuzeydoğusunda 15 yıldır silahlı isyan yürüten cihatçılarla artan ittifaklarından endişe duyuyor.