Ne Kuzey Kore ne de ABD taviz vermiyor

ABD ile Kuzey Kore arasındaki 12 Haziran görüşmesi beklenirken, Güney Kore’deki askeri tatbikat nedeniyle yaşanan gerginlik de henüz çözülebilmiş değil.

2017 başından itbaren karşılıklı gerginlikler yaşayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kuzey Kore liderleri, 12 Haziran’da Singapur’da yapılcak zirve öncesinde gerginliği yeniden arttıracak açıklamalar yapıyor.

Kuzey Kore’nin ABD ile Güney Kore arasında başlayan Max Thunder adlı askeri tatbikata tepki göstermesi ardından 12 Haziran görüşmesi de tehlikeye girmiş durumda. Zira söz konusu tatbikatta Kuzey Kore’ye yönelik bir tür saldırı simüle ediliyor.

KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK İÇİN BASKI YAPILIYOR İDDİASI

Pyongyang yönetiminin sesi konumundaki KCNA ajansındaki haberde, Washington’un Kuzey Kore’yi sıkıştırmayı hedeflediği iddia edildi. KCNA haberinde, bir yandan askeri tatbikat yapılırken diğer yandan da Kuzey Kore’nin tek taraflı olarak nükleerden arındırılması yönünde baskı yapıldığına dikkat çekildi.

Geçtiğimiz gün yayınlanan haberde ise, Kuzey Kore yönetiminin 12 Haziran görüşmesini iptal edebileceği tehdidine yer verilmişti.

ABD NÜKLEERDEN ARINMA KONUSUNDA KARARLI

Kuzey Kore’nin tepkilerine rağmen ABD yönetiminin nükleerden arınma konusundaki söylemi devam ediyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise, Kim Jong-un ile görüşmenin gerçekleşmesi için ‘herşeyi yapacaklarını’ söyledi. Bolton, ülkesinin Kuzey Kore’nin bütünlüklü, denetlenebilir ve geri dönülemez bir şekilde nükleerden arındırılmasından vazgeçilmeyeceğine de vurgu yaptı.

ÇİN VE RUSYA’DAN ‘ÖNEMLİ ŞANS’ UYARISI

İki ülke arasındaki karşılıklı hassas açıklamalara karşın Rusya ile Kuzey Kore’nin neredeyse tek müttefiki Çin’den itidal çağrıları geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ABD-Kuzey Kore görüşmesinin başarılı geçmesinin ‘umulduğu’ vurgulandı. Açıklamada ayrıca Kuzey Kore’nin Punggye Ri nükleer tesisini kapatma kararının öneminin altı çizildi.

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ise, iki ülkenin karşılıklı tavizlere açık olmaları istendi. Açıklamada, 12 Haziran’daki görüşmenin Kore yarımadasına barışın gelmesi için ‘önemli bir şans’ olduğunun altı çizildi.