Mültecileri kurtaran kaptan için 20 yıl hapis cezası isteniyor

Akdeniz’de mültecileri boğulmaktan kurtardığı için Alman kadın kaptan Pia Klemp hakkında İtalya’da dava açıldı. Klemp, 20 yıla kadar hapis cezasına çarpıtılma istemiyle yargılanıyor.

Geçtiğimiz yıl ırkçı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin öncülüğünde İtalya kaçak göçmenleri taşıyan her türlü gemiye sınırlarını kapatmıştı. Roma yönetimi bununla da sınırlı kalmayarak yardım gemileri hatta Avrupa Birliği’nin sınır koruma gemilerinin de sahillerine yanaşmayacağını bildirmişti.

İçişleri Bakanı Salvini bir adım ileri giderek aksi halde hareket ederek İtalya’nın onayı olmadan sınırları aşan gemilerin kaptanlarının hapis cezasına çarpıtılacağını ya da 50 bin Euro para cezasını ödemek zorunda kalacaklarını duyurmuştu. Salvini’nin talimatıyla ilk dava Alman kadın kaptan Pia Klemp hakkında açıldı. Mültecileri Akdeniz’de boğulmaktan kurtarıp onları İtalya’ya ulaştıran Klemp’e kaçak göçmenleri illegal yollardan ülkeye ulaştırmada “yardım-yataklık” suçlaması yöneltiliyor.

‘TEK KORKUM MÜLTECİ ÖLÜMLERİ’

Bu şekilde kurtarma gemileriyle en az 5 bin mülteciyi kurtaran kaptan Klemp’in için İtalyan yargısı 20 yıla kadar hapis cezası talep ediyor. 2017 yılının yazında İtalyan polisi hükümetler dışı yardım kuruluşlarına bağlı olarak çalışan “Iuventa” gemisine baskın yaparak Klemp hakkında soruşturma açmıştı.

İtalyan mahkemelerinin hakkında açtığı davadan ve istenilen hapis cezasından korkmadığını söyleyen Klemp “Benim tek korkum İtalya’nın yardım gemilerine sınırlarını kapattığı için Akdeniz’de daha fazla mültecinin ölmesi. Çünkü insan hakları bütün insanlar için değilse, hiç kimse için de değildir” diye konuştu.

İtalya’nın sınırlarını mülteci gemilerine kapatmasının ardından Akdeniz’deki ölümlerde artış oldu. Özellikle arama ve kurtarma operasyonlarının Roma hükümetinin kararıyla azaltılması Akdeniz’i dünyanın en ölümcül güzergâhı hâline getirdi. 2018 yılında Akdeniz’i geçmeye çalışırken yaklaşık 2.275 kişi hayatını kaybetti veya kayboldu. Yardım gemilerine izin verilmediği için de Avrupa kıyılarına ulaşan kişi sayısında ciddi bir düşüş yaşandı.