Mısır’da AA’ya baskın: 4 gözaltı

Türk devletinin resmi yayın organı olan Anadolu Ajansı’na yönelik Mısır’da düzenlenen polis baskınında dört kişi gözaltına alındı.

Mısırlı makamlar, Çarşamba günü Anadolu Ajansı’nın dört görevlisini gözaltına aldı. Ajansın bürosunda gece boyunca süren aramaların ardından Çarşamba sabahı 3 Mısırlı ve 1 Türk çalışanın gözaltına alındığı bildirildi.

Anadolu Ajansı’na göre gözaltına alınanlar AA Kahire Ofisi Mali ve İdari İşler Sorumlusu Hilmi Balcı ile Abdelselam Muhammed, Hüseyin el Kabbani ve Hüseyin el Abbas. Muhammed'in ayrıca Türkiye merkezli Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) çalışanı olduğu ifade edildi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Ankara’daki Mısır ataşesini çağırarak açıklama istedi. İletişim Bakanı Fahrettin Altun da “düşmanca bir tutum” olduğunu savundu.

Bir tepki de ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Washington, Mısır hükümetini gözaltındaki “gazetecileri” derhal serbest bırakmaya çağırdı.

Reuters’a göre Mısır İçişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Anadolu Ajansı’nın yalan ve olumsuz bilgi yaydığını belirtti. Açıklamada, “Milli güvenlik makamları, Türk elektronik medya komitelerinden birinin, bir daireyi muhalif faaliyetleri için merkez olarak kullandığını tespit etti" denildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, bu faaliyetlerin arkasında Mısır'da terör örgütü olarak kabul edilen Müslüman Kardeşler'in olduğunu belirtti. Türk devletinin Müslüman Kardeşlerin temel destekçisi olduğu biliniyor.

Baskınlar Ankara ile Kahire arasında gerilimin yüksek odluğu bir dönemde gerçekleşti. Özellikle 2013’te Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi’nin iktidardan düşürülmesinden bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler sürekli gerilim halinde.

Son haftalarda, Türk devletinin Libya’daki krize doğrudan dahil olarak, yayılmacı niyetlerini ortaya koyması ile gerilim tırmandı. Türk rejimi, Libya’da Müslüman Kardeşler’in giderek ağırlık kazandığı Trablus merkezli hükümete açık bir şekilde silah, cephane, dron, zırhlı araç desteği verirken, Suriye’den taşıdığı yüzlerce çete mensubu ile takviye yapıyor. Mısır ise ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter güçlerini destekliyor.

Mısır, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de zengin gaz alanlarında hak iddia etmesine de karşı çıkıyor. Ankara, Kasım sonunda Trablus ile yaptığı deniz sınırlarını belirlemeye yönelik anlaşma ile bu niyetini ortaya koymuştu.