Merkel koalisyona rağmen savunmaya milyarlar vaat ediyor

Almanya’da okullar, kreşler ve daha birçok alanda ek bütçe ihtiyacı çözülmezken, NATO’nun baskısına dayanamayan Başbakan Merkel milyarları ordunun 'modernizasyonu‘ için harcamaya kararlı.

Şubat ayında kurulan Hristiyan birlik partileri (CDU-CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonunun başındaki Angela Merkel, ordunun modernizasyonu için milyarlarca euro harcamaya hazır olduğunu ilan etti. NATO ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın savunma harcamalarını arttırma baskısına boyun eğen Merkel, koalisyon ortağı SPD’nin tepkisini çekecek.

Dün Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ve ordu generallerine yeni vaatlerde bulunan Merkel, savunma harcamaları için milyarlarca euroluk ek bütçe ayırma söz verdi. 2021 yılına kadar 43 milyar euroya ulaşması beklenen savunma bütçesine yapacağı ek için tam rakam vermeyen Merkel, böylelikle savunma harcamalarını milli gelirin en az yüzde 1,3’üne çıkarmak istiyor.

NATO VE ABD DAHA FAZLASINI İSTİYOR

Ancak Merkel’in sosyal alandaki bakanlıklardan sorumlu koalisyon ortağı SPD’nin tepkisini çekme pahasına arttırmak istediği savunma harcamaları bu haliyle de NATO ve ABD’yi tatmin etmeyecek.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamalarda diğer ülkelerin milli gelirlerinin yüzde 2’sini savunmaya ayırmalarını istemişti. NATO’nun da bu konuda Temmuz ayında yapılacak zirvede üyelerden ‘kesin bir oran’ isteyeceği biliniyor.

Merkel’in oldukça ‘köhne’ olarak nitelenen ordunun modernizasyonu için ek harcamaların yanı sıra Temmuz’daki NATO zirvesinde yeni bir rakam vermesi bekleniyor. Der Spiegel dergisine göre Merkel, 2025’e gelindiğinde milli gelirin en az yüzde 1,5’inin savunmaya ayrılacağı vaadinde bulunacak. Bu da tahminin yıllık 62,5 milyar euroya denk gelecek.

OKULLAR VE KREŞLER YATIRIM BEKLERKEN

Ekonomisi 2000’li yıllardan bu yana 2009 hariç düzenli olarak büyüyen ve bütçe fazlası veren Almanya’da hükümetin savunmaya yapacağı ek harcamaların koalisyon ortağı SPD’nin talepleriyle farklı olduğu biliniyor.

Ülkede birçok okul ve kreşin içinde olduğu kötü durum nedeniyle her yıl ek milyarlarca euroluk yatırım gerekiyor.

SAVUNMAYA AYRILAN HER MİLYAR İÇİN KALKINMAYA EK BÜTÇE ŞARTI

Öte yandan Almanya’daki ekonomik büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi öngörülse de, koalisyon sözleşmesinde yer alan bir madde savunmaya ayrılacak her 1 milyar euro için Kalkınma Bakanlığı’na aynı miktarda bir ek öngörüyor. Daha ziyade ülkenin yurtdışındaki kalkınma yardımlarını yöneten bu bakanlığın bütçesinin aynı anda arttırılacak olması, Merkel’in savunma bütçesinin ortakları SPD ile CSU nezdinde kabul görmesini zorlaştıracak.