Meksika’da rehabilitasyon merkezine saldırı: 24 ölü

Meksika’nın merkezindeki Guanajuato eyaletinde uyuşturucu rehabilitasyon merkezine düzenlenen silahlı saldırıda en az 24 kişi öldü.

Yerel kamu güvenliği sorumlusu Pedro Cortés, saldırganların kırmızı renkli bir araçla geldiğini belirtirken, “Elimizde başka detay yok” dedi.

Cortes, “İlk bilgilere göre 24 kişi öldü, 7 kişi yaralandı” diye ekledi. Saldırganların, kurbanları yere yatmaya zorladığı ve sonra ateş açarak katlettiği belirtiliyor. Polis, saldırganların olay yerine geldiği aracın peşinde.

Meksika’nın temel sanayi merkezlerinden biri olan Guanajuato eyaleti, organize suçlarla bağlantılı şiddet sarmalında bulunuyor.

Jalisco Nueva Generacion ve Santa Rosa de Lima gibi karteller bu bölgede aktifler. Uyuşturucu trafiği, haraç, insan kaçırma ve yakıt hırsızlığı gibi suçlar işliyorlar.

21 Haziran günü yetkililer Santa Rosa de Lima karteline bağlı olduğundan şüphe edilen 26 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirmişti.

Bu açıklamanın ardından Celaya, Salamanca ve Villagran kentlerine yollar bloke edilmiş, araçlar yakılmıştı.

27 Haziran günü Zacatecas eyaletinde de 14 kişinin cansız bedeni bulunmuştu.

2006 yılından itibaren hükümet, organize suçlarla mücadele için orduyu devreye koydu. Ama “uyuşturucuya karşı savaş” yeni bir şiddet dalgasına yol açtı. O tarihten bu yana resmi verilere göre 290 bin dolayında cinayet işlendi. Uzmanlar hükümetin bu stratejisinin kartelleri daha küçük ve şiddetli parçalara böldüğünü düşünüyor.