Mattis: Savaşın hızla yayılma riski var

Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerginlik devam ederken, ABD Savunma Bakanı ‘savaşın hızla yayılması riskinin’ olduğunu yineledi.

Basın mensuplarıyla görüşmesinde konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı James Mattis, nükleer silah programı ve füze denemeleri nedeniyle gerginliğin devam ettiği Kuzey Kore’ye değindi.

Kuzey Kore yönetiminin geçtiğimiz günlerde yaptığı ‘ABD topraklarını vurabiliriz’ açıklamasını hatırlatan Mattis, bunun ‘savaşı hızlıca yayacağını’ söyledi.

Mattis’ten önce Güney Kore’ye ziyarette bulunan ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ise, hedeflerinin bir savaşın engellenmesi olduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta Kuzey Kore’ye yönelik yaptığı “Kuzey Kore nükleer denemelerini artırırsa ateş ve öfkeyle karşılık görecek” şeklindeki açıklama sonrası olası bir savaşa yönelik endişeler artmıştı.

Karşılıklı tehditlerden sonra ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Savunma Bakanı’nın Pazar günü The Wall Street Journal’de yayınlanan yazıları gerginliği kısmen azaltmıştı. Tillerson ve Mattis, ABD ve müttefiklerinin Kuzey Kore’yle krizin ‘barışçıl çözümünden’ yana olduklarını vurgulamışlardı.