Maduro işbirliği anlaşmaları için İran’a gidecek

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkesine İran’dan beş petrol gemisi gönderilmesi ardından Tahran’a bir işbirliği anlaşması yapmak için gitmeye hazırlanıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Pazartesi günü yaptığı açıklamada başta enerji alanında olmak üzere işbirliği anlaşmaları imzalamak için yakında İran’a ziyarette bulunacağını bildirdi.

“Bizzat teşekkürlerimi iletmek için gitmek zorundayım” diyen Maduro, herhangi bir tarih vermedi.

Devlet televizyonunda konuşması yayınlanan Maduro, 1 Haziran’dan itibaren benzine daha yüksek fiyatlar uygulayacaklarını açıkladı. Petrol ülkesi Venezuela’da şimdiye kadar benzin ücretsiz dağıtılıyordu.

Venezuela her ne kadar dünyanın bilinen en büyük petrol rezervlerine sahip osa da, OPEP verilerine göre günde sadece 622 bin varil üretiyor. Bu da on yıl öncesine göre beşte bir oranında bir üretime denk geliyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro hükümeti, bu durumdan Amerikan yaptırımlarının sorumlu olduğunu belirtiyor. ABD destekli rakibi Juan Guaido çevresi ve bir çok uzman ise hatalı politikalar, yatırım yetersizliği ve yolsuzluğa bağlıyor.

Ülkedeki çöküş, yakıt dağıtımını da ağır etkiledi. İki ayı aşkın bir süredir, tüm ülkede ağır bir kayıt kıtlığı yaşanıyor. Bu durum, koronavirüs salgını nedeniyle ülkede evde kalma kurallarının uygulandığı bir döneme denk geldi.

Bu kriz zamanında İran’dan Venezuela’ya beş petrol gemisi gönderildi. Bunlardan üçü Venezuela’nın temel rafinerilerine demir attı. Gemilerin gönderilmesi Caracas ile Washington arasında yeni bir gerilime yol açtı. İran ve Venezuela, ABD’nin ağır yaptırımlar uyguladığı iki ülke olarak dikkat çekiyor.