Maduro: ABD ile görüşmeler yeniden başlayacak

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Washington'un petrol sektörüne yönelik yaptırımlarına ve 28 Temmuz'daki başkanlık seçimlerine bir aydan az bir süre kalmasına rağmen ABD ile görüşmelere yeniden başlayacağını duyurdu.

Venezuela medyasında açıklamayı yayınlanan Maduro, "Katar'da imzalanan anlaşmalara saygı duymaları ve diyalog şartlarını saygıyla ve manipülasyon olmadan yeniden tesis etmeleri için önümüzdeki çarşamba günü ABD ile görüşmeler yeniden başlayacak" dedi.  

"Halka açık" bir diyalog çağrısında bulunan Maduro, müzakerelerin yeniden başlatılması önerisinin arkasında Washington'un olduğunu ve Caracas'ın "iki ay boyunca düşündükten sonra" bunu kabul etmeyi seçtiğini söyledi.

Venezuela hükümeti parlamento başkanı Jorge Rodriguez ve orta-kuzeydeki Miranda eyaletinin valisi Hector Rodriguez tarafından temsil edilecek.

Venezuela Devlet Başkanı "Her şeye, özellikle de Eylül ayında Katar'da imzalananlara saygı gösterilmesi için yeni anlaşmaları tartışacağız ve arayacağız" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı henüz bir yorumda bulunmadı. Caracas ve Washington geçen yıl Katar'da gizli müzakerelere başlamıştı. 

Bu görüşmeler sırasında bir mahkum takası üzerinde anlaşmaya varılmıştı: Washington, Maduro'nun paravanı olmakla suçlanan Alex Saab'ı, Venezuela'da tutuklu bulunan 10'u Amerikalı, 18'i Venezuelalı 28 mahkumun serbest bırakılması karşılığında serbest bırakmıştı. 

Bunun karşılığında ABD, 2018'de yeniden seçilmesini tanımadığı Devlet Başkanı Maduro'yu iktidardan düşürmek amacıyla 2019'dan bu yana ülkeye uyguladığı petrol ambargosunu hafifletmişti. 

Washington daha sonra Venezuela hükümetinin ana muhalefet lideri Maria Corina Machado'nun başkanlık seçimlerinde aday olmasına izin vermemesini gerekçe göstererek, nisan ayında yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.