Macri’nin gidiş sinyali Arjantin piyasasını sarstı

Arjantin’de yapılan ön seçimlerde sol adayların galip gelmesi ve Mauricio Macri’nin Ekim’de kaybetme ihtimaliyle birlikte para birimi pezoda ciddi kayıp yaşandı.

2015 yılında seçilen merkez-sağ Devlet Başkanı Mauricio Macri, 27 Ekim’de başkanlık seçimleri öncesinde 11 Ağustos’ta düzenlenen ön seçimlerde ciddi bir yenilgi almıştı. Solun adayı Alberto Fernandez’in yüzde 47 gibi bir sonuca ulaşması, piyasalarda ciddi etki gösterdi.

Ön seçimlerin etkilediği piyasada dolar kuru 60 pezo seviyesine çıkarken, Merkez Bankası’nın piyasaya 100 milyon doların üzerinde para aktarmasıyla değer kaybı kısmen de olsa azaltılabildi. Ancak ön seçimlerden önce dolar-pezo kuru 46 civarındaydı.

Sol partilerin oluşturduğu Peronist koalisyon ‘Herkesin Önünde’ (Frente de Todos), Alberto Fernandez’i aday göstermişti. Fernandez, başkan yardımcısı olarak 2007-2015 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Kristina Kirchner’i aday olarak gösterdi.

Arjantin’deki ön seçimlerin sonuçlarının başkanlık seçimlerine çok yakın çıktığı biliniyor. Başkanlık seçimlerinde en az yüzde 45 oy alan aday seçilebiliyor. Yüzde 40 ile 45 arasında oy alan bir aday ise, en yakın ikinci rakibine en az 10 puan fark atması halinde seçimleri kazanıyor.

2015 yılında seçilen sağ koalisyonun devlet başkanı Mauricio Macri, özellikle kemer sıkma politikaları nedeniyle ciddi eleştiri alıyor. Macri, ön seçimlerde yüzde 32 oy alabildi.