Lübnan’da ‘öfke haftası’: ‘128 serseriyi yargılayacağız!’

Lübnan’da siyasi sınıfa güvenilir bir hükümet kurmaları için ültimatom veren halk hareketi, ülke genelinde çok sayıda yolu kapattı.

“Öfke Haftası” eylemleri çerçevesinde, ülkenin kuzeyi, Bekaa bölgesi ve güneyi başta olmak üzere çok sayıda bölgede yollar kapalı kalmaya devam etti.

Öfke Haftası eylemleri, siyasi yöneticilere 48 saat içerisinde güvenilir bir hükümet kurmaları için ültimatom verilmesini amaçlıyor.

Lübnanlılar Salı günü de ülkenin dört bir yanında sokakları tutarak, kararlı oldukları mesajını verdi. Üniversite öğrencileri de Trablusşam ve Habsaya’da oturma eylemleri organize etti. Eylemlerin boyutu siyasileri şaşırttı. Siyasi sınıf, toplumsal hareketin zayıflaması üzerine hesap yapıyordu.

Ülkede Ocak ayının ilk haftasında, siyasi sınıfla birlikte yolsuzlukla suçlanan bankalar hedef alınmıştı. Eylemcilerden Elie Zghaib, AFP’ye şunları söyledi: “Lübnanlılar aç, açlar çünkü doların satış değeri 3 bin Lübnan lirasına ulaştı. Küçük bir ekmek paketi şimdi 2 bin Lübnan lirası. En düşük sigara paketi fiyatı 2 bin Lübnan lirası. Siyasetçilerin neden halen orada, yerlerinde olduklarını öğrenmek istiyorum. Onları yargılayacağız, bu 128 serseriyi (Parlamentodaki 128 milletvekili) yargılayacağız.”

Lübnan’da WhatsApp üzeri aramalara vergi getirilmesi bardağı taşıran son damla olmuştu. Hükümet ilkin şiddetle bastırma yolunu seçse de sokakların sesini bastıramadı. 17 Ekim’de başlayan protestolar sonucu 29 Ekim’de Başbakan istifa etmek zorunda kalmıştı. Aralık ayında yeni başbakan olarak Hasan Diab’ın belirlenmesi de tepkileri dindiremedi. Diab, eylemcilerin istediği gibi bağımsız teknokratlardan oluşan bir hükümet kurma sözünü verse de, eylemciler Diab’ın yolsuz siyasi sınıftan geldiğini belirterek reddediyor.