Lübnan’da kurulan hükümet taleplere cevap olacak mı?

Lübnan’da aylardır süren krize yanıt vermek iddiasıyla “kurtarma ekibi” olarak adlandırılan yeni hükümet, tepkileri dindirmedi. Ülkenin bir çok yerinde yollar yeniden eylemciler tarafından tutuldu.

Lübnan’da protesto eylemlerinin gölgesinde yeni hükümet 21 Ocak günü kuruldu. Yeni ekip, parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran İran yanlısı Hizbullah ve ittifakları tarafından kuruldu. Hükümetin parlamentodan güvenoyu alması da gerekiyor.

6 KADIN HÜKÜMETTE YER ALDI

20 bakandan oluşan yeni hükümette, Lübnan açısından rekor düzeyde kadın da bulunuyor. 6 kadın hükümet kabinesine girdi. İlk kez Savunma Bakanı da bir kadın oldu.

EYLEMCİLERİN TALEPLERİNE YANIT VERME SÖZÜ

Başbakan Hasan Diab, hükümetinin protesto hareketinin taleplerine cevap olmak için elinden geleni yapacağı sözünü verdi. Diab, “Tüm ülkede eylemcilerin özlemlerini ifade eden bir hükümettir” dedi. Diab, “adaletin bağımsızlığı”, “illegal zenginleşmeye karşı mücadele” ve “işsizlikle mücadelede” taleplere yanıt olmak için çalışacaklarını belirtirken, “Bu hükümetteki tüm bakanlar teknokrattır, yani siyaset ve partilerden uzaktır” diye ekledi.

HÜKÜMETİ BEKLEYEN SORUNLAR

Yeni ekibin önünde çok sayıda sorun bulunuyor. Bunların başında 90 milyar dolar borç altında ezilen ekonomi geliyor. Lübnan’ın borcu, yurt içi gelirin yüzde 150’sinden fazlasına denk geliyor. Uluslararası toplumun vaat ettiği milyarlarca dolarlık yardımı almak için yapısal reformlar yapılması gerekecek.

Hükümetin ayrıca dolar karşısında çöken ulusal para birimine yeniden değer kazandırması gerekiyor.

Dünya Bankası’na göre mevcut durumda nüfusun üçte biri yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Böyle devam ederse, açlık sınırı altında yaşayanların oranı nüfusun yarısına ulaşacak. Ülke zenginlikleri ise küçük bir azınlığın elinde bulunuyor. Yedi milyarder, 13.3 milyar dolarlık servete sahip. Bu da orta gelirlin nüfusun yüzde 50’sinin sahip olduğu gelirden on kat daha fazlasına denk geliyor. Siyasiler ve devlet memurları arasında yolsuzluk endemik bir hal almış durumda.

EYLEMLER DURMADI

Hükümetin ilanından sonra eylemciler ülke genelinde lastikler yaktı, yolları trafiğe kapattı. Sünni çoğunluklu Trablusşam, Siada ve Biblos gibi kentlerde eylemler yoğunlaşırken, başkent Beyrut’ta da parlamentoya giden caddenin girişinde protesto eylemi yapıldı. Barikatları aşmak için polis taş atan eylemcilere, göz yaşartıcı gazlar ve TOMA’larla müdahale edildi. Sabah saatlerinde de yine ülke genelinde bir çok yerde yollar tutuldu.

Geçen hafta sonu eylemler yeni bir boyut kazanarak şiddetlenmişti. Beyrut’ta 500’ü aşkın kişi eylemler sırasında yaralanmıştı.

Lübnan’da WhatsApp üzeri aramalara vergi getirilmesi bardağı taşıran son damla olmuştu. Hükümet ilkin şiddetle bastırma yolunu seçse de sokakların sesini bastıramadı. 17 Ekim’de başlayan protestolar sonucu 29 Ekim’de Başbakan istifa etmek zorunda kalmıştı. Aralık ayında yeni başbakan olarak Hasan Diab’ın belirlenmesi de tepkileri dindirememişti.