Libyalı taraflar Cenevre müzakerelerini askıya aldı

Birleşmiş Milletler çatısı altında Cenevre’ye davet edilen Libyalı taraflar müzakerelere katılımlarını askıya aldı.

Ankara destekli Trablus hükümeti ile Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli hükümetin temsilcileri, davet edildikleri müzakerelere katılımlarını askıya aldı.

Her iki taraf da ayrı ayrı yaptıkları açıklamada, anlaşmazlıklar nedeniyle bu kararı aldıklarını duyurdu.

Doğu merkezli parlamento, BM’nin Libya misyonu Manul’un 13 temsilcinin tamamını onaylamadığı gerekçesiyle müzakerelere katılımlarını durdurduklarını bildirirken, Trablus merkezli rakip cephe Cenevre’de yürütülen askeri müzakerelerde bir ilerleme beklemeyi tercih ettiklerini açıkladı.

Manul sözcüsü, bu açıklamalara rağmen diyalog için öngörülen 26 Şubat tarihinin iptal edilmeyeceğini belirtti. Sözcü Jean El Alam, “Çok sayıda katılımcı Cenevre’ye geldi. Davetli diğer tüm katılımcıların da gelmesini umut ediyoruz” dedi.

ASKERİ KOMİSYON ‘ATEŞKES TASARISI’ ÜZERİNE ANLAŞTI

İki taraftan, beşer askeri temsilcinin katıldığı ortak askeri komisyon ise Pazar gününe kadar Cenevre’de toplantılar. Komisyon toplantısında, Manul’a göre bir ateşkes tasarısı üzerine anlaşma sağlandı. Tasarının Mart ayında sonuçlanması gerekiyor.

Manul yazılı açıklamasında, “Her iki taraf, yeni istişareler ve gelecek ay tartışmaların yeniden başlaması amacıyla toplanmak için anlaşma tasarısını kendi yöneticilerine sunmaya karar verdiler” dedi. Tarafların ateşkes tasarılarının içeriğine ilişkin bilgi alınamadı.

TRABLUS HÜKÜMETİ: ANKARA OLMADAN BAŞKENTİ KORUYAMAYIZ

Öte yandan İsviçre 24Heures gazetesine göre Trablus’taki Ulusal Birlik Hükümeti, Ankara olmadan başkenti koruyamayacaklarını kabul etti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cuma günü yaptığı açıklamada, Ankara’ya bağlı çete gruplarının Trablus’u desteklediğini doğrulamıştı. Trablus hükümetinin Dışişleri Bakanı Muhammed Syala, “Türk vatandaşlarının” da bölgede olduğunu söyledi. Syala, “Siviller tehlikede olduğu sürece, burada olacaklar” diye ekledi.

Cenevre’deki askeri komisyon müzakerelerinde Trablus hükümeti, Mareşal Halife Hafter güçlerinin Trablus’dan uzaklaşmasını sağlamaya çalışıyor. Syala, Trablus’a bir kaç kilometre mesafede olan Halife Hafter güçleri için, “İstedikleri zaman başkente saldırabilirler” dedi.

HAFTER: TÜRKLER ÇEKİLMEDEN ANLAŞMA OLMAZ!

Rus haber ajansı Ria Novosti’ye göre 21 Şubat günü Rusya’ya ziyarette bulunan Halife Hafter, Türk güçleri çekilmeden bir anlaşma olmayacağını söylemişti. Hafter, “Cenevre’deki görüşmeler ülkemizde barış ve güvenlik ile sonuçlanmazsa, paralı askerler geldikleri yere geri dönmezlerse, o zaman silahlı güçler Osmanlı-Türk işgalcilerine karşı anayasal görevleri olan savunma yapacak” demişti. Hafter’e göre, Cenevre müzakereleri ancak “Türk ve Suriyeli paralı askerlerin çekilmesi, Türk devletinin Tablus’a silah sevkiyatına son vermesi ve tüm terörist grupların imhası” ile ancak bir sonuca ulaşabilir.

Ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Nisan 2019’da başkent Trublus’u Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) elinden almak için operasyon başlatmıştı. Çatışmalar son aylarda dış güçlerin müdahalesi arttı. Özellikle Türkiye, Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus hükümetine açık bir şekilde destek verdi. BM’nin silah ambargosunu ihlal eden Türkiye, binlerce çete mensubu ve Türk askerinin yanısıra, zırhlı araçlar, dronlar ve silah sevkiyatı yaptı. Hafter güçlerini ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve bazı batılı ülkeler destekliyor.