Libya’da başkent etrafında çatışmalar: Onlarca ölü

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti ile Mareşal Haftar’a bağlı birlikler arasındaki çatışmalar başkent çevresinde yoğunlaşırken, hükümet, bazı askeri bölgeleri geri aldığını iddia etti.

Ülkenin doğu ve güneydeki bölgelerinde önemli bir güce sahip olan Mareşal Halife Haftar’a bağlı birliklerin 4 Nisan’da başkent Trablus’a yönelik başlattığı saldırılar sürüyor.

Başkent yakınlarında birçok alanı ele geçiren Haftar güçlerinin uluslararası alanda tanınan Ulusal Birlik Hükümeti güçleri karşısında kısmen gerilediği iddia ediliyor. Trablus’taki hükümetin sözcüsü Mustafa el Mejii, Hava Kuvvetleri Akademisi’nin de aralarında olduğu birçok alanın geri alındığını duyurdu. Bu alanlar Trablus’un güneyinde bulunurken, çatışmalarda her iki taraftan ağır kayıpların olduğu bildiriliyor.

Mustafa el Mejii’ye göre çatışmalarda Haftar güçleri en az 20 askerini kaybederken, onlarcası da yaralandı.

‘SALDIRILAR PÜSKÜRTÜLDÜ’ İDDİASI

Halife Haftar’a bağlı güçlerin sosyal medya sayfasındaki açıklamada ise, hükümet güçlerine ait saldırıların püskürtüldüğü iddiası paylaşıldı. Açıklamada, hükümet güçlerine ağır kayıplar verdirildiği savunulurken, karşılıklı kayıplara ilişkin detay verilmedi.

BİNİ AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ

Ülkenin doğu ve güneyi başta olmak üzere toprakların çoğunda hâkim olan Mareşal Halife Haftar’a bağlı güçlerin Trablus’a yönelik operasyonu 4 Nisan’da başlamıştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından verilen son rakamlara göre, çatışmalarda şimdiye kadar bin 100 kişi hayatını kaybetti. 6 bine yakın kişinin yaralandığı 5 aya yakın bu çatışmalar nedeniyle 120 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.