Kuzey Kore balistik füze denedi, gerilim tırmandı

Kuzey Kore, Pazar günü yeni bir balistik füze denemesinde bulundu.

Güney Kore ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre Kuzey Kore, Kuzey Pyongan bölgesindeki Kusong’daki üste güze atışını gerçekleştirdi. Balistik füzenin yaklaşık 700 kilometre yol aldığı bilgisi verildi.

Açıklamada, Güney Kore ve ABD’nın füzeye ilişkin daha detaylı bilgi almak için inceleme yapmakta olduğu belirtildi.

Kuzey Kore rejimi son iki hafta içerisinde iki kez füze denemesi yaptı. Son füze denemesi, bu hafta Güney Kore Cumhurbaşkanlığı’na Moon Jae-In’in seçilmesinden sonraki ilk Kuzey Kore balistik füze denemesi oldu.

Kore yarımadasında gerilim son haftalarda giderek tırmanıyor. Bu gerilim daha çok ABD ve Kuzey Kore arasındaki karşılıklı restleşmelerle kendisini gösteriyor.

Kuzey Kore, ABD topraklarını vurabilecek kapasitede nükleer başlıklı kıtalar arası balistik füze elde etme projesi çerçevesinde, 2016 yılının başından beri iki balistik füze denemesi ile 12 füze denemesi gerçekleştirdi.

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye karşı askeri müdahale dahil tüm seçeneklerin masada olduğu tehdidinde bulunmuştu. Trump, bununla birlikte Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile görüşebileceğini de açıklamıştı.

Son füze denemesi ardından bir açıklama yapan Beyaz Saray, daha sert yaptırımlara çağırdı.  Beyaz Saray yazılı açıklamasında, “Bu yeni provokasyon tüm ulusların Kuzey Kore’ye karşı daha güçlü yaptırımlar hayata geçirmesi için bir çağrı olmalı” dedi.