Kuzey Kore-ABD gerginliği devam ediyor

ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerginlik her geçen saat artarken, AB, ‘atılacak adımları görüşmek’ için olağanüstü bir toplantı planlıyor.

Rusya ve Çin’in dün yaptıkları öneriye rağmen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kuzey Kore arasındaki karşılıklı tehdit açıklamaları devam etti. Çin ve Rusya, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze denemelerini dondurması karşılığında ABD ve Güney Kore’nin ise denizlerdeki ortak manevralarını sonlandırmasını önermişlerdi.

Buna cevap veren ABD Başkanı Donald Trump ise, Guam’a saldırı halinde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un ‘buna pişman olacağını’ söyledi. Trump öncesinde ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ülkesinin askeri çözümlerinin hazır olduğunu ima etmişti.

Ancak bu arabuluculuk çalışmalarına rağmen Kuzey Kore yönetiminden yapılan açıklamada, ABD’nin Guam adasındaki faaliyetlerine yönelik tehdit gelmişti. Kuzey Kore, önümüzdeki günlerde ABD’nin Pasifik’teki Guam adasını vuracak orta menzilli füzelerin hazır hale geleceğini duyurdu.

Birçok ülkeden krizin aşılması çağrısı gelirken, Avrupa Birliği (AB) tarafından olağanüstü bir toplantı önerisi geldi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, güvenlik konularında yetkili tüm AB büyükelçilerini toplantıya çağırdı.

Pazartesi günü yapılacak toplantıda AB’nin ‘atacağı olası adımların’ görüşüleceği bildirildi.