Korsikalı bağımsızlıkçı Yvan Colonna hayatını kaybetti

Fransa’daki bir cezaevinde radikal dinci olduğu belirtilen bir kişinin saldırısına uğradıktan sonra üç hafta komada kalan Korsikalı bağımsızlıkçı Yvann Colonna hayatını kaybetti.

Korsika valisi Claude Erignac’ı şubat 1998’de Ajaccio kentinde öldürdüğü gerekçesiyle Arles kentinde tutuklu olan 61 yaşındaki Korsikalı bağımsızlıkçı Yvan Colonna, cezaevinde 2 Mart günü “cihatçı” olarak ifade edilen bir tutuklunun saldırısına uğradı. Siyasi tutsak Marsilya’da bir hastanede komada üç hafta boyunca komada kaldıktan sonra, 21 Mart günü hayatını kaybetti.

Korsikalı bağımsızlıkçı 1998’de valinin öldürülmesinden dört yıl sonra temmuz 2003’te tutuklanmıştı. Colonna hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. 2007 yılında ömür boyu hapse çarptırılan Colonna, 2009 ve 2011 yıllarında da aynı dava kapsamındaki itirazlarla toplamda üç kez ömür boyu hapse mahkum edildi. Arles cezaevinde tutulan Colonna, birçok kez Korsika’ya sevk edilmek için talepte bulunmuş ancak her seferinde reddedilmişti.

Cezaevindeki saldırı, Korsikalıların öfkesine yol açtı. Günlerce sokaklarda şiddetli protesto eylemleri gerçekleşti. Fransa İçişleri Bakanı Korsika’ya giderek, Fransa açısından bir tabu olan özerkliği tartışmaya açmak zorunda kaldı. Hükümet ayrıca, Colonna komadayken cezasını erteleme kararı aldı, aynı suçtan mahkum olan iki kişinin Korsika’daki cezaevlerine transferine de yeşil ışık yaktı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in Korsikalı seçilmişler ve canlı güçleri ile olası bir otonomi üzerine tartışmalar başlatma sözü ardından geçen hafta adadaki protestolar dindi.