Kongo’da Ebola’dan sonra şimdi de kızamık salgını

Aylardır ebola salgınıyla boğuşan Kongo’da şimdi de kızamık salgını yayılırken, milyonlarca çocuğun korunması için aşı kampanyaları başlatıldı.

Son 10 ayda ebola salgınında bin 400’e yakın kişinin yaşamını yitirdiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC) kızamık salgını ciddi endişelere yol açıyor. Sağlık Bakanı Oly Ilunga Kalenga tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak’tan bu yana 87 bin şüpheli kızamık vakası görüldü.

Bu vakalardan 677’sinin kızamık olduğunun kesinleştiğini belirten Kalenga, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 700 artış görüldüğünü kaydetti.

MİLYONLARCA KİŞİ AŞI OLMAK ZORUNDA

Kızamık salgınının yayılma riskinin olduğu 82 milyonluk Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde nisan ayında 5 yaşına kadar olan 2 milyonu aşkın çocuğa aşı yapıldı. Aşı kampanyaları kapsamında 1,5 milyona yakın çocuğun daha aşı edilmesi ve aşı yapılanların oranının yüzde 95’i bulması planlanıyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde geçtiğimiz yılın ağustos ayında başlayan Ebola salgını nedeniyle şimdiye kadar en az bin 384 kişi hayatını kaybetti.